Self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου – Γιατί πολλά βγαίνουν θετικά, πότε να θορυβηθούμε 


Πρόσφατη διάθεση δωρεάν self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από το Υπουργείο Υγείας προκάλεσε ανησυχία σε πολίτες ηλικίας άνω των 50 ετών. Το πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για έγκαιρη διάγνωση, μοίρασε περισσότερα από 130.000 τεστ, από τα οποία περίπου 1.000 αποτελέσματα ήταν θετικά, δηλαδή 7,9% των εξετάσεων. Το υψηλό αυτό ποσοστό θετικότητας οδήγησε αρκετούς σε πανικό και περαιτέρω ιατρικές επισκέψεις, παρότι οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν αποτελεί απαραίτητα απόδειξη κακοήθειας.



Τι σημαίνει ένα θετικό self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Το self test ανιχνεύει ίχνη αίματος στα κόπρανα, κάτι που ενδέχεται να συνδέεται με προκαρκινικές αλλοιώσεις, όπως πολύποδες, αλλά συχνά προκαλείται και από μη καρκινικές καταστάσεις όπως αιμορροΐδες, φλεγμονές ή άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Ο ιατρός Χρήστος Κοντοβουνήσιος εξηγεί ότι το θετικό τεστ πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γαστρεντερολόγο, καθώς είναι απλά ενδεικτικό της ύπαρξης αίματος, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα καρκίνο.



Διαδικασία και αξιολόγηση αποτελεσμάτων

Το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, γνωστό ως FIT, είναι απλό στη χρήση και τα αποτελέσματά του εμφανίζονται σε λίγα λεπτά χωρίς την ανάγκη ειδικής δίαιτας. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο πολίτης παραπέμπεται για περαιτέρω έλεγχο, όπως κολονοσκόπηση, μόνο εφόσον ο γαστρεντερολόγος το κρίνει απαραίτητο. Ο δωρεάν αυτός έλεγχος διατίθεται στους πολίτες ηλικίας 50-69 ετών, με τη δυνατότητα επανάληψης του self test εάν το πρώτο ήταν άκυρο.

Η σημασία της πρόληψης

Η πρόληψη μέσω του προγράμματος αυτού είναι κρίσιμη, καθώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου συγκαταλέγεται στους συχνότερους καρκίνους στην Ευρώπη και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όταν εντοπιστεί νωρίς. Οι πολίτες που ανησυχούν μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα ενθαρρύνονται να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση και λήψη των κατάλληλων οδηγιών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ