WSJ: Σε μυστικές συνομιλίες ο Έλον Μάσκ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από το 2022


Τακτικές είναι οι συνομιλίες που έχει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με τον Ρώσο πρόεδρο, κύριο ανταγωνιστή των ΗΠΑ  όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal

Σε τακτικές μυστικές συνομιλίες βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Έλον Μασκ, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οι συζητήσεις, που επιβεβαιώθηκαν από αρκετούς νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας, αγγίζουν προσωπικά θέματα, επιχειρηματικές και γεωπολιτικές εντάσεις.

Αναφέρεται μάλιστα ότι ο Πούτιν ζήτησε από τον δισεκατομμυριούχο να αποφύγει την ενεργοποίηση της υπηρεσίας δορυφορικού διαδικτύου Starlink πάνω από την Ταϊβάν ως χάρη στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Ο Μασκ έχει αναδειχθεί φέτος ως κρίσιμος υποστηρικτής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και θα μπορούσε να βρει ρόλο σε μια κυβέρνηση του, εάν κερδίσει.

Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απομονώσει τον Πούτιν τα τελευταία χρόνια, ο διάλογος του Μασκ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την εκ νέου δέσμευση με τον Ρώσο ηγέτη και να ενισχύσει την εκφρασμένη επιθυμία του Τραμπ να συνάψει μια συμφωνία για σημαντικά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, οι επαφές εγείρουν επίσης πιθανές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια μεταξύ ορισμένων στην τρέχουσα κυβέρνηση, δεδομένου του ρόλου του Πούτιν ως ενός από τους κύριους αντιπάλους της Αμερικής.

Ο Μασκ έχει σφυρηλατήσει βαθιούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, δίνοντάς του πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες.

Η γνώση των επαφών του Μασκ στο Κρεμλίνο φαίνεται να είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην κυβέρνηση.

Ο Μασκ δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλιο, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η μόνη επικοινωνία που είχε το Κρεμλίνο με τον Μασκ ήταν μέσω μιας τηλεφωνικής συνομιλίας στην οποία ο ίδιος και ο Πούτιν συζήτησαν «το διάστημα, καθώς και τις τρέχουσες και μελλοντικές τεχνολογίες».

Ωστόσο όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, από τα τέλη του 2022, μετά την αλλαγή της στάσης του Έλον Μασκ για τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και την άρνησή του να χρησιμοποιηθεί το Starlink σε επιθετικές επιχειρήσεις από την Ουκρανία, η επικοινωνία τους είναι τακτική.

Σημείο «κλειδί» αποτέλεσε η απόφασή Μασκ τον Οκτώβριο του 2022, όταν ζήτησε από εκατομμύρια χρήστες του X να ψηφίσουν για μια πορεία προς την ειρήνη που αντικατοπτρίζει ορισμένες πτυχές της προσφοράς του Κρεμλίνου στην Ουκρανία εκείνη την εποχή.

Αυτοί οι όροι περιελάμβαναν τη συνεχιζόμενη ρωσική κατοχή της Κριμαίας και την ουκρανική ουδετερότητα εκτός του ΝΑΤΟ. Διευκρίνισε επίσης ότι η Ουκρανία θα πρέπει να συνεχίσει να επιτρέπει την παροχή νερού στην Κριμαία, ένα ζήτημα που αποτελούσε σημαντική ανησυχία του Κρεμλίνου πριν από τον πόλεμο.

Μια νυν και μια πρώην πηγή πληροφοριών δήλωσαν ότι ο Μασκ και ο Πούτιν συνέχισαν να έχουν επαφή από τότε και φέτος.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ