Βουλγαρία: Σχεδόν τέλειο άγαλμα Ρωμαίου πολίτη ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής


Βρέθηκε στη Βουλγαρία-κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών κοντά στα τείχη του παλιού φρουρίου στην πόλη Βάρνα- ένα σχεδόν τέλειο άγαλμα Ρωμαίου πολίτη που απεικονίζει έναν μεσήλικα άνδρα που κρατάει έναν πάπυρο και φοράει τήβεννο της ρωμαϊκής εποχής. Χάρη στη σκαλιστή επιγραφή του, γνωρίζουν ακόμη και το όνομά του.

Ο εργολάβος της κατασκευής, Georgi Kraychev, ενημέρωσε τις αρχές του μουσείου μόλις βρήκαν το άγαλμα θαμμένο στο χώμα. Κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, είχε διατηρηθεί εξαιρετικά καλά.

Η πόλη της Βάρνας ήταν κάποτε γνωστή ως Οδησσός στην αρχαιότητα. Είναι συνδεδεμένη τόσο με τον ελληνικό όσο και με τον ρωμαϊκό κόσμο. Αντανακλώντας αυτή την κληρονομιά, το ρωμαϊκό άγαλμα περιγραφόταν στη βάση του αγάλματος με ελληνικά γράμματα: «G(aius) Marius Hermogenes».

Οι φανατικοί της ρωμαϊκής ιστορίας μπορεί να αναρωτηθούν αν το άγαλμα έχει κάποια σχέση με τον Ρωμαίο πολιτικό, στρατηγό, μεταρρυθμιστή και επτά φορές ύπατο, Γάιο Μάριο -μια από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες της ύστερης δημοκρατικής εποχής. Ωστόσο, η Sophia Globe αναφέρει ότι το άγαλμα χρονολογείται πιθανότατα από τον 3ο αιώνα, όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν ακόμη ενωμένη μεταξύ Ανατολής και Δύσης – και περιελάβανε σε μεγάλο βαθμό τη Βουλγαρία. Το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας της Μαύρης Θάλασσας της Βάρνας δήλωσε ότι το άγαλμα βρίσκεται σε διαδικασία καθαρισμού και αποκατάστασης.

Ένα καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα

Πρόσφατα, το GNN μετέδωσε ότι ανασκαφές στους υπονόμους της κλασικής πόλης Ηράκλεια Σίντικα, επίσης στη Βουλγαρία αλλά κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, έφεραν στο φως ένα άλλο εντυπωσιακά καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα. Το συγκεκριμένο άγαλμα απεικόνιζε τον θεό-αγγελιοφόρο, τον Ερμή, και ως εκ τούτου πιθανότατα συνδεόταν με τον Μέγα Αλέξανδρο. Προφανώς, τα βουλγαρικά εδάφη είναι γεμάτα με μαρμάρινα θαύματα…

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ