Αυτή η τολμηρή αποστολή όχι μόνο παρουσίασε τη στρατιωτική ικανότητα της Ινδίας αλλά και τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια
Μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές της Ινδίας για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας ήρθε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Το 2000, όταν οι δυνάμεις των ανταρτών απείλησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Ινδίας ηγήθηκαν μιας κρίσιμης επιχείρησης διάσωσης, εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση εκατοντάδων στελεχών του ΟΗΕ που είχαν κρατηθεί όμηροι. Αυτή η τολμηρή αποστολή όχι μόνο παρουσίασε τη στρατιωτική ικανότητα της Ινδίας αλλά και τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Πέρα από το ειρηνευτικό ρεκόρ στα προβληματικά σημεία του κόσμου, η Ινδία έχει σημειώσει σημαντικά βήματα στην τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη, τοποθετώντας τον εαυτό της ως βασικό παράγοντα στο παγκόσμιο εμπόριο και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να υπογραμμιστούν γιατί η Ινδία αξίζει μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSC), όχι μόνο ως θέμα κύρους, αλλά ως αναγκαιότητα για πιο περιεκτική και αποτελεσματική παγκόσμια διακυβέρνηση.
Η προσφορά της Ινδίας για μόνιμη ένταξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχει συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη από βασικούς παγκόσμιους παίκτες, ιδίως τα ΗΑΕ. Πριν από μερικά χρόνια, η υπουργός των ΗΑΕ Νουράμπ Μπεντ Μοχάμεντ Αλ Καϊμπί, μιλώντας σε μια ανοιχτή συζήτηση του ΟΗΕ για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας κατέστησε σαφές ότι η «φωνή της Ινδίας σε αυτή την αίθουσα είναι απαραίτητη».
Τέτοιες εγκρίσεις αντικατοπτρίζουν τη στρατηγική σημασία και την αυξανόμενη διπλωματική επιρροή της Ινδίας. Για πολλά έθνη, η ένταξη της Ινδίας θα ήταν κρίσιμη για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας. Αυτά είναι ζητήματα που επηρεάζουν όχι μόνο τη Μέση Ανατολή, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.
Οι βαθύτεροι δεσμοί της Ινδίας με τη Μέση Ανατολή την καθιστούν φυσικό εταίρο στην πλοήγηση αυτών των πολυπλοκοτήτων. Η Ινδία μπορεί να φέρει μια νέα προοπτική στο ΟΗΕ, ενισχύοντας την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στο ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο τοπίο ασφάλειας.
Η σημερινή δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τα πέντε μόνιμα μέλη του ήταν μια αντανάκλαση των γεωπολιτικών πραγματογραφιών της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που πρέπει να αναγνωριστεί είναι ότι η παγκόσμια δυναμική ισχύος έχει μετατοπιστεί σημαντικά. Η άνοδος των νέων οικονομικών δυνάμεων και η αυξανόμενη σημασία του Παγκόσμιου Νότου είναι σαφείς δείκτες ότι ο ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις σύγχρονες παγκόσμιες πραγματικότητες.