Αλλαγή ώρας: Γυρίζουμε μπροστά ή πίσω τους δείκτες των ρολογιών;


Με την αλλαγή της ώρας προστίθεται μία ώρα ύπνου, ενώ θα νυχτώνει νωρίτερα. 

Η μετάβαση στη χειμερινή ώρα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, τελευταία του Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, στις 27 Οκτωβρίου, οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, και στις 4 τα ξημερώματα θα δείχνουν 3.

Η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1932, όταν από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου τα ρολόγια είχαν προχωρήσει κατά μία ώρα. Ο σκοπός της αλλαγής ώρας είναι η καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Τη δεκαετία του ’70, λόγω της πετρελαϊκής κρίσης, πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν περισσότερο το φως της ημέρας. Από το 1996 εφαρμόζεται ενιαία ευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη τα ρολόγια προχωρούν μία ώρα μπροστά, ενώ το Φθινόπωρο επανέρχονται μία ώρα πίσω.

Σήμερα, η χρήση της εναλλαγής ώρας είναι μειοψηφία παγκοσμίως, καθώς πολλές ασιατικές και αφρικανικές χώρες δεν την εφαρμόζουν, ενώ ορισμένες χώρες την έχουν καταργήσει ή σχεδιάζουν την κατάργησή της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το 2021 να σταματήσει την εναλλαγή ώρας, αφήνοντας κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.

Στην Ελλάδα, η διαβούλευση για το θέμα αυτό δεν έχει ακόμα καταλήξει σε οριστική απόφαση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ