Η Γερμανία ουραγός στους G7 – «Παγώνουν» επενδύσεις


Το ερώτημα είναι κατά πόσο η οικονομική επιβράδυνση θα επηρεάσει την αγορά εργασίας της Γερμανίας 

Η γερμανική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, γεγονός που αποτυπώνεται και στον γερμανικό Τύπο.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η γερμανική οικονομία αναμένεται να παραμείνει στάσιμη φέτος, τοποθετώντας τη χώρα στην τελευταία θέση μεταξύ των μεγάλων βιομηχανικών κρατών της G7. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρόβλεψη ανάπτυξης 1,0% για την Ευρωζώνη και 2,8% για τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, υπάρχει έντονη ανησυχία για την αγορά εργασίας, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει έλλειψη 530.000 εξειδικευμένων εργαζομένων, κυρίως στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Ωστόσο, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας προειδοποιεί ότι ο αριθμός των ανέργων μπορεί να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια.

Στην προσπάθεια να τονωθεί η οικονομία, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προτείνει την επιδότηση ιδιωτικών επενδύσεων κατά 10% μέσω ενός νέου «Ταμείου της Γερμανίας». Ωστόσο, η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει σκεπτικισμό, τόσο από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς όσο και από τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους, καθώς απαιτεί τη δημιουργία νέου ειδικού ταμείου και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Οι δυσκολίες για τη γερμανική οικονομία δεν περιορίζονται μόνο στην ανάπτυξη. Πρόσφατα, ακυρώθηκαν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των ημιαγωγών, όπως η κατασκευή εργοστασίων από την αμερικανική εταιρεία Wolfspeed και την Intel, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω το οικονομικό κλίμα της χώρας.

Πηγή: DW



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ