Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναβλήθηκε το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν – Η ύποπτη γυναίκα


Σύμφωνα με πηγές το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτίθεται, αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο από τον προγραμματισμένο

Στις 24 Οκτωβρίου, η βρετανική εφημερίδα Times ανέφερε ότι το Ισραήλ αναγκάστηκε να αναβάλει μια προγραμματισμένη επίθεση στο Ιράν λόγω διαρροών εγγράφων από το Πεντάγωνο.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε δύο βασικά ερωτήματα: εάν η διαρροή ήταν σκόπιμη από έναν αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ή εάν οφειλόταν σε χακάρισμα σε φιλοϊρανικό κανάλι Telegram την περασμένη Παρασκευή, που αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα πιθανά σχέδια επίθεσης του IDF.

Σύμφωνα με πηγή πληροφοριών που επικαλούνται οι Times, «η διαρροή των εγγράφων του Πενταγώνου καθυστέρησε την επίθεση λόγω της ανάγκης αλλαγής στρατηγικής και ορισμένων στοιχείων». Η πηγή τόνισε ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτίθεται, αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο από τον προγραμματισμένο». Το άρθρο αναφέρει ότι μετά τη διαρροή, το Ισραήλ φοβόταν ότι το Ιράν είχε καταλάβει πώς σχεδίαζε να απαντήσει και ως εκ τούτου έπρεπε να καταστρώσει ένα νέο σχέδιο.

Η γυναίκα που εμφανίζεται ως ύποπτη

Η ύποπτη για τη διαρροή είναι η Ariana Tabatabai, μια Ιρανοαμερικανίδα, αλλά το Πεντάγωνο αρνήθηκε επίσημα τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι «ο υπάλληλος που αναφέρεται σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης» δεν βρίσκεται υπό έρευνα. Η δημοσιογράφος του Fox News Τζένιφερ Γκρίφιν είπε επίσης ότι η αναφορά του Sky News στα αραβικά ότι υπήρχε ύποπτος ήταν εσφαλμένη. Σύμφωνα με αυτήν, δεν υπάρχουν ακόμη ύποπτοι για τη διαρροή.

Μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε από τη διαρροή, το Πεντάγωνο ξεκίνησε επίσημη έρευνα. Ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον ανακοίνωσε μια κλειστή συνεδρίαση του Κογκρέσου για το θέμα.

Η συνάντηση, που διοργανώθηκε σε λίγες μόνο ώρες, ήταν ασυνήθιστη γιατί πραγματοποιήθηκε Κυριακή, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο για έκτακτες μυστικές συζητήσεις. Το ίδιο το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τόσο σύντομη προετοιμασία υπογραμμίζει τη σημασία της για την Ουάσιγκτον.

Οι φόβοι ότι ενδέχεται να διαρρεύσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες του Ισραήλ για την επίθεση έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Μετά τη δημοσιοποίηση δύο εγγράφων που σχετίζονται με τις προετοιμασίες του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο CNN ότι τα έγγραφα ήταν γνήσια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι στο εγγύς μέλλον ενδέχεται να αποκαλυφθούν και άλλα μυστικά δεδομένα.

Και τα δύο έγγραφα, με την ένδειξη “άκρως απόρρητο”, προορίζονταν για το φόρουμ Five Eyes (συνεργασία πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστραλίας, Καναδά και Νέας Ζηλανδίας). Σύμφωνα με το CNN, τα έγγραφα συγκεντρώθηκαν στις 15 και 16 Οκτωβρίου και δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στα φιλοϊρανικά κανάλια Telegram και Twitter του Middle East Spectator.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ