Η προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, η ενδυνάμωση της θεσμικής συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα και η ενεργοποίηση των νέων φοιτητών που σπουδάζουν την Ελληνική γλώσσα, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης Yi Yonggang, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο της Περιφέρειας.
Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η συνάντηση αυτή αποτελεί τη συνέχεια της επαφής που είχε με τους 30 φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σαγκάης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κίνα τον περασμένο Μάιο για τη διεθνή έκθεση ITB China 2024.
«Για εμάς, η Σαγκάη είναι μια μεγάλη Μητροπολιτική Περιφέρεια διεθνούς εμβέλειας, η οποία – όπως και η Αττική – αποτελεί πύλη εισόδου μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η πρώτη μας επίσκεψη τον Μάιο στην Κίνα – όπως είχα πει και τότε – ήταν μόνο η αρχή. Αποδεικνύουμε και σήμερα, ότι δεν ήταν αποσπασματική, αλλά εντάσσεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο διμερούς συνεργασίας και προφανώς θα έχει και συνέχεια», υπογράμμισε.
Σε αυτή την κατεύθυνση, συμφωνήθηκε η υπογραφή, μέχρι το τέλος του έτους, Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης για την ανταλλαγή φοιτητών και τη συνδιοργάνωση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων στην Αττική και τη Σαγκάη.
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε μάλιστα, ότι στόχος είναι μέχρι την άνοιξη του 2025 να μπορεί να υλοποιηθεί η πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη κινέζων φοιτητών στην Αττική, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και τις φυσικές ομορφιές της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης Yi Yonggang τόνισε την αγάπη των Κινέζων για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την τέχνη, την αρχαία φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική και την κουλτούρα της χώρας μας και πρότεινε στον Περιφερειάρχη τη φιλοξενία κοινών δράσεων πολιτισμού και εκπαίδευσης εντός της Πανεπιστημιούπολης της Σαγκάης, η οποία αριθμεί πάνω από 100.000 φοιτητές.
«Μέσα και από τον πολιτισμό χτίζουμε τις σχέσεις μας με την Κίνα», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. Και πρόσθεσε: «η ιστορία και η γλώσσα είναι οι σταθερές βάσεις της μακραίωνης, παραδοσιακής φιλίας μεταξύ των λαών μας. Και σε αυτή την κατεύθυνση, οι νέοι και οι νέες που φοιτούν στα τμήματα Ελληνικών Σπουδών είναι οι πιο άξιοι πρεσβευτές των Ελληνοκινεζικών σχέσεων».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Κωνσταντίνος Κάβουρας, στον οποίο και ανατέθηκε από τον Περιφερειάρχη η διαβούλευση με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου της Σαγκάης για την κατάρτιση του τελικού κειμένου του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Γραφείου Περιφερειάρχη Δημήτρης Ταραζώνας και η Σύμβουλος Περιφερειάρχη για Διεθνή και Ευρωπαϊκά Θέματα Βάλια Κακαρούκα.
Από το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, τον Αντιπρύτανη συνόδευσαν η Διευθύντρια του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» Feng Hui, η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής Ευρωπαϊκών και Λατινοαμερικανικών Σπουδών Hu Jingjing και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Διεθνών Συνεργασιών και Ανταλλαγών Huang Yiwei.