Αρκάς: Το χιουμοριστικό σκίτσο της Πέμπτης με το ηλικιωμένο ζευγάρι


Ο Αρκάς, επανέρχεται με το σημερινό του σκίτσο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024, σχολιάζοντας με τον χαρακτηριστικό του χιούμορ τη δυναμική στις σχέσεις των ζευγαριών και πιο συγκεκριμένα, την καθημερινότητα των ηλικιωμένων συζύγων. Ο διάσημος σκιτσογράφος απεικονίζει ένα ζευγάρι, με τη σύζυγο να εκφράζει την αγανάκτησή της για την αδιαφορία που βιώνει από τον άντρα της, ο οποίος έχει απορροφηθεί από την αδράνεια και την παθητική του στάση.

Ο διάλογος του σκίτσου

Στο σκίτσο, το ηλικιωμένο ζευγάρι εμφανίζεται να συζητά, με τον άντρα να κάθεται στον καναπέ και τη γυναίκα να στέκεται απέναντί του, εκφράζοντας έντονα την αγανάκτησή της. Ο διάλογος που εκτυλίσσεται έχει ως εξής:

  • Άντρας: Δηλαδή δεν είσαι ευχαριστημένη που έχεις έναν άντρα και δεν ζεις μόνη σου;
  • Γυναίκα: Που τον είδες τον άντρα; Τα τελευταία είκοσι χρόνια ζω με έναν καναπέ που κλάνει!

Σατιρικό σχόλιο του Αρκά

Το σκίτσο αυτό αναφέρεται στη φθορά που υφίστανται πολλές σχέσεις μετά από χρόνια έγγαμου βίου. Η αδιαφορία και η απάθεια που συχνά συνοδεύουν τη μακρόχρονη συμβίωση καταγράφονται με κωμικό αλλά παράλληλα αιχμηρό τρόπο. Η σύζυγος δείχνει να απογοητεύεται από την ανικανότητα του άντρα της να συμμετάσχει ενεργά στην κοινή ζωή τους, κάτι που συμβολίζεται μέσα από την εικόνα του καναπέ ως αντικατάσταση του άντρα.

Ο Αρκάς, μέσα από αυτό το χαρακτηριστικό σκίτσο, παραμένει πιστός στη θεματολογία του που συχνά αγγίζει τις καθημερινές δυσκολίες και τις απογοητεύσεις που ανακύπτουν σε μακροχρόνιες σχέσεις, χρησιμοποιώντας πάντα το ιδιαίτερο χιούμορ του.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ