Κτηματολόγιο: Τελειώνει ο χρόνος – Πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ


Πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ αλλά και «μπλοκαρίσματα» σε περιουσιακά – Κίνδυνος για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων 

Εάν δεν καταχωρήσουν στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, τα ακίνητά τους τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η κτηματογράφηση, οι ιδιοκτήτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα και «μπλοκαρίσματα» σε περιουσιακά στοιχεία.

Η τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με τις αδήλωτες ιδιοκτησίες που υπολογίζονται σε χιλιάδες ευρώ, ήρθε. Όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία θα πρέπει να διεκδικηθούν είτε μέσω της νομικής οδού είτε μέσω διοικητικών πράξεων, ενδεικτικό πως δεν θα μπορούν να διατεθούν π.χ. προς αγοραπωλησία. Σε περίπτωση δε, όπου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν τα δηλώσουν στο κτηματολόγιο, θα εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη και θεωρητικά θα ανήκουν στο Δημόσιο.

Ως προς αυτήν την κατεύθυνση, ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει καμία παράταση στην παραπάνω ημερομηνία έστειλε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Όπως είπε για την προθεσμία υποβολής ακινήτων στο Κτηματολόγιο:

«Στην Κρήτη και στην Κέρκυρα που έχουμε τη μεγαλύτερη ένταση από πολίτες οι οποίοι ρωτούν αν θα δοθεί παράταση η απάντηση είναι ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση, 30 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική προθεσμία. Παρόλα αυτά καλούμε τους πολίτες να μπουν στο https://dilosi.ktimatologio.gr/login, να κάνουν login με τους κωδικούς Taxisnet και να δουν πόσο απλή διαδικασία η οποία δεν απαιτεί τοπογραφικό εφόσον συμφωνείς με αυτό που βλέπεις στον ψηφιακό χάρτη ή αν έχεις μια μικρή απόκλιση. Άρα λοιπόν γλιτώνουμε τον πολίτη από πάρα πολλά έξοδα σε αυτή την περίπτωση».

Και συνέχισε: «Λέμε (στον πολίτη) ότι εφόσον μπει σε αυτή την πλατφόρμα και καταγραφεί και πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, δεν έχει κάτι να φοβάται. Και πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης σε άλλες περιοχές που έχει χάσει πλέον τις προθεσμίες που έχει κλείσει το Κτηματολόγιο, ότι με το νέο νόμο που ψηφίσαμε πριν από 10 ημέρες δίνεται η δυνατότητα και για τα αγνώστου τα αδήλωτα εφόσον έχεις τον τίτλο σου, να μπορείς να το δηλώσεις, να κατοχυρώσεις το περιουσιακό σου δικαίωμα και μετά όταν λειτουργεί το Κτηματολόγιο στην περιοχή σου. Άρα δεν χάνονται ευκαιρίες. Το κράτος δεν θέλει να πάρει την περιουσία κανενός, ειδικά αυτών που έχουν δίκιο και έχουν τίτλο στην κατοχή τους».

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «[…] Αν κάποιος λοιπόν δεν πάει να το δηλώσει, το πιο πιθανό είναι να του το έχει δηλώσει κάποιος άλλος. Σίγουρα ένα κομμάτι γης να το έχει δηλώσει κάποιος άλλος ή να ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ στα δικαστήρια. Τώρα αν το ακίνητο του φανεί αγνώστου ολόκληρο και αδήλωτο και έχει τίτλο που να ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτή την έκταση, ναι μπορεί να πάει να το διορθώσει και στο λειτουργικό Κτηματολόγιο, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίσαμε πριν από 10 μέρες».

Αναφορικά με το ποσοστό ιδιοκτησιών που έχει δηλωθεί, ο κ. Κυρανάκης δήλωσε:«ότι δεν είναι ικανοποιητικό και αφήνει πάρα πολύ περιθώριο σε επιτήδειους οι οποίοι βλέπουν την αδράνεια κάποιων Κρητικών ή κάποιων Κερκυραίων και λένε ότι εδώ ίσως υπάρχει μια ευκαιρία για μένα να πάω να δηλώσω κάτι το οποίο θα κριθεί αργότερα αν μου ανήκει ή όχι. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει λόγος να καθυστερούν άλλο στην Κρήτη και στην Κέρκυρα και στη Θεσπρωτία. 30 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική προθεσμία. Ας πάει ο κόσμος να κατοχυρώσει το περιουσιακό του δικαίωμα, την ακίνητη περιουσία του, την οποία με τόσο κόπο έχτισε εκείνος ή οι πρόγονοί του» υπογράμμισε ο κ. Κυρανάκης.

Ακόμη όπως δήλωσε ο ίδιος «αρχές του 2025 το 75% της χώρας θα έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ