ΕΦΕΤ: Ζητά την άμεση ανάκληση κανέλας από την αγορά


Σε μία νέα κίνηση προστασίας των καταναλωτών, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την άμεση ανάκληση ενός προϊόντος αποξηραμένης κανέλας που διακινείται στα καταστήματα Σκλαβενίτης. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από ενημέρωση μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), που αποκάλυψε την παρουσία του πρόσθετου διοξειδίου του θείου (Ε220), το οποίο δεν επιτρέπεται σε αυτόν τον τύπο προϊόντος.

Προβλήματα υγείας και αλλεργιογόνες αντιδράσεις

Η ανάλυση αποκάλυψε την ύπαρξη του διοξειδίου του θείου σε επίπεδα άνω των 10 mg/kg, κάτι που δεν αναγραφόταν στη συσκευασία, παραβιάζοντας έτσι τις οδηγίες επισήμανσης. Το εν λόγω πρόσθετο θεωρείται αλλεργιογόνο όταν βρίσκεται σε συγκεντρώσεις πάνω από το όριο αυτό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά ή έχουν ευαισθησία στα θειώδη. Συμπτώματα όπως κοκκινίλα, πρήξιμο, δυσκολία στην αναπνοή και αναφυλαξία είναι μερικές από τις αντιδράσεις που μπορεί να εμφανιστούν​.

Το προϊόν που ανακαλείται

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «Σκλαβενίτης – Κανέλα Αποξηραμένος Φλοιός», σε συσκευασία των 50 γραμμαρίων. Ο αριθμός παρτίδας είναι Lot 2405300840 και η ημερομηνία λήξης είναι 28/05/2026. Η εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ» έχει ήδη αποσύρει το προϊόν από την αγορά, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές​.

Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν και είναι αλλεργικοί στα θειώδη να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στα σημεία αγοράς. Η ανάκληση στοχεύει στην αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών υγείας, καθώς οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι σοβαρές​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ