To PKK δείχνει η Τουρκία για την επίθεση στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία της – Γιατί χτυπήθηκε η ΤΑΙ


Στο PKK αποδίδει η Τουρκία την τρομοκρατική επίθεση το απόγευμα της Τετάρτης στη βάση της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της (ΤΑΙ) στον απόηχο των δηλώσεων Μπαχτσελί ανοίγοντας παράθυρο για αποφυλάκιση του Οτσαλάν.

Αν και μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ο τουρκικός στρατός τη νύχτα έπληξε τοποθεσίες που συνδέονται με την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK, στο Ιράκ και τη Συρία, θεωρώντας την υπεύθυνη για επίθεση με 5 νεκρούς και 22 τραυματίες.

«Συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία» στην επίθεση αντιποίνων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Διάφορα βίντεο από την επίθεση νωρίτερα την Τετάρτη δείχνουν τουλάχιστον δύο άτομα να πυροβολούν γύρω από την είσοδο της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI), η οποία βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα έξω από την Άγκυρα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την επίθεση στην TAI «ειδεχθή» σε ανάρτησή του στο X.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια δήλωσε ότι δύο επιτιθέμενοι, μια γυναίκα και ένας άνδρας, είχαν «εξουδετερωθεί», προσθέτοντας ότι η επίθεση πιθανότατα αφορούσε το PKK.

Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) είναι απαγορευμένο ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και αγωνίζεται εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980 για περισσότερα δικαιώματα για τη σημαντική κουρδική μειονότητα της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Σεβντέτ Γιλμάζ δήλωσε ότι τέσσερα από τα θύματα ήταν υπάλληλοι της TAI, ενώ ο πέμπτος ήταν οδηγός ταξί.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι οι επιτιθέμενοι σκότωσαν τον οδηγό ταξί πριν πάρουν το όχημά του για να πραγματοποιήσουν την επίθεση.

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου την ώρα της αλλαγής βάρδιας και το προσωπικό έπρεπε να κατευθυνθεί σε καταφύγια, είπαν.

Ο Yerlikaya επιβεβαίωσε επίσης ότι επτά μέλη των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων ήταν μεταξύ των 22 που τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Ο πρόεδρος Ερντογάν – ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία για τη σύνοδο κορυφής των BRICS – καταδίκασε την «άθλια τρομοκρατική επίθεση» κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αργότερα σε μια μακροσκελή δήλωση στο X, ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ενήργησαν γρήγορα για να εξουδετερώσουν την απειλή και ότι «καμία τρομοκρατική οργάνωση, καμία κακή εστίαση που στοχεύει την ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της».

Οι τουρκικές αρχές έχουν επιβάλει συσκότιση των μέσων ενημέρωσης στις λεπτομέρειες της επίθεσης, περιορίζοντας και την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικης δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας, Εμπουμπεκίρ Σαχίν, προειδοποίησε ότι όλες οι εικόνες που σχετίζονται με το περιστατικό θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προέτρεψε τους χρήστες να μην μοιράζονται εικόνες που «θα εξυπηρετήσουν τον σκοπό της τρομοκρατίας».

Ποια είναι η Αεροδιαστημική Υπηρεσία της Τουρκίας

TAI.jpg

Η TAI είναι βασικός παράγοντας στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας, σχεδιάζοντας, αναπτύσσοντας και κατασκευάζοντας διάφορα αεροσκάφη για εμπορική και στρατιωτική χρήση.

Είναι η εταιρεία που ορίζεται από το μέλος του ΝΑΤΟ ως ο αδειοδοτημένος κατασκευαστής για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που έχουν σχεδιαστεί από τις ΗΠΑ. Η TAI διαδραματίζει επίσης ρόλο στον εκσυγχρονισμό παλαιότερων αεροσκαφών για χρήση από τον τουρκικό στρατό.

Οι δύο κύριοι ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ένας πολιτικός βραχίονας της κυβέρνησης της Τουρκίας επιφορτισμένος με τη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της και τη διαχείριση των στρατιωτικών προμηθειών.

Η έκρηξη σημειώθηκε καθώς μια μεγάλη εμπορική έκθεση για την αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία βρισκόταν σε εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ