Ακίνητα: Οι τιμές των σπιτιών στην Αθήνα έσπασαν το ρεκόρ του 2008 και «πετάνε» σε νέα ύψη


Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα ακίνητα.

Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίζουν την έντονα αυξητική τους πορεία, «σπάζοντας» πλέον τα ιστορικά επίπεδα του 2008, σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Η ανοδική τάση των τιμών στα ακίνητα διατηρήθηκε και το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αν και με κάπως πιο συγκρατημένο ρυθμό σε σχέση με προηγούμενες περιόδους.

Παράλληλα, η μεγάλη αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών συνεχίζει να τροφοδοτεί την αύξηση των τιμών στην αγορά ακινήτων. Οι αγοραστές κατοικιών βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη υψηλότερο κόστος, καθώς οι αυξήσεις στα υλικά και στις εργασίες μετακυλίονται άμεσα στο τελικό κόστος αγοράς ακινήτων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Anicon, Αννίβα Βασιλόπουλο, η αύξηση στο κόστος των οικοδομικών υλικών κατά 18% μέσα σε ένα χρόνο, ασκεί πρόσθετες πιέσεις στα έξοδα στα έξοδα κατασκευής.

Σε αυτή την εικόνα, η Παναγιώτη Μπερνίτσα, Managing Partne της Bernitsas Law, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύει ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο στην χώρα μας, είτε για επενδυτικούς είτε για παραθεριστικούς σκοπούς. «Η Ελλάδα έχει καταφέρει παρότι είναι σε εξέλιξη δυο πόλεμοι να αναδειχθεί σε ασφαλές λιμάνι. Οι ξένοι είτε ατομικά είτε ως επενδυτές είτε μέσω εταιρειών ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά στο συνέδριο Executive Breakfast της Prodexpo.

Αναλυτικότερα, οι τιμές των διαμερισμάτων παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 9,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε ετήσια βάση, με τα νέα διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) να σημειώνουν μέση αύξηση 10,7%, ενώ τα παλαιότερα διαμερίσματα αυξήθηκαν κατά 8,3%. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, η αύξηση των τιμών ήταν ιδιαίτερα έντονη, με την Αθήνα να καταγράφει ετήσιο ρυθμό ανόδου 9,1%, τη Θεσσαλονίκη 12,1% και άλλες μεγάλες πόλεις 7,3%.

Η μελλοντική εικόνα της αγοράς ακινήτων παραμένει θετική, με τις προβλέψεις να δείχνουν συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών, ειδικά όσο διατηρείται η ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό. Ωστόσο, το υψηλό κόστος κατασκευής και τα αυξημένα επιτόκια προκαλούν πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των επενδύσεων. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την άνοδο των τιμών μακροπρόθεσμα, αν και προς το παρόν η αγορά διατηρεί τη δυναμική της, ενισχυόμενη από τις ξένες επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, το ζήτημα της στέγασης έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξημένης εκμετάλλευσης των ακινήτων για επενδυτικούς σκοπούς και της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας, που δεν επιτρέπει την επαρκή αναπλήρωση του κτιριακού αποθέματος. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για παρεμβάσεις από την πολιτεία, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην αγορά στέγασης.

Στο πλαίσιο αυτό, μέτρα όπως το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», που στοχεύει στην ανακαίνιση παλαιών κατοικιών, αποσκοπεί στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών. Επίσης, προγράμματα όπως το «Σπίτι μου» εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της αγοράς.

Με βάση τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα πλησιάζουν τα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων για την Ελλάδα βρέθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2024 στις 99,7 μονάδες, μόλις 2,5 μονάδες χαμηλότερα από την κορυφαία τιμή που είχε καταγραφεί το 2008 (102,2 μονάδες). Στην Αθήνα, ο δείκτης τιμών ακινήτων ξεπέρασε ήδη το προηγούμενο υψηλό, φτάνοντας τις 105,4 μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ξεπερνώντας το ιστορικό υψηλό του 2008.

Οι τιμές των ενοικίων ακολουθούν επίσης ανοδική τάση, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται στις 103,2 μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2024, από 98,7 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Παρά την άνοδο, ο δείκτης των ενοικίων παραμένει ακόμη αρκετά χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο που είχε φτάσει στο τρίτο τρίμηνο του 2011, όταν είχε ανέλθει στις 124,3 μονάδες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ