Κοντογεώργης για το κυβερνητικό σχέδιο για τον Έβρο: «Συστηματική προσπάθεια και όχι ευχολόγιο»


Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, τόνισε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε ένα συνολικό σχέδιο για τον Έβρο και όχι απλά ένα ευχολόγιο, ενώ υπογράμμισε ότι η έμφαση δίνεται στο Κεντρικό και Βόρειο τμήμα της περιοχής. 

Στο κυβερνητικό σχέδιο για τον Έβρο, αναφέρθηκε εκτεταμένως, σε συνεντευξή του στο «Ράδιο Έβρος 97,1», ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, που την δευτέρα επισκέφτηκε για τρίτη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα την ακριτική περιοχή.

«Ήρθαμε να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο όχι ευχολόγιο, που αφορά όλο τον Έβρο, δίνοντας έμφαση στον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο», επισήμανε εξ αρχής και ανέπτυξε το κυβερνητικό σχέδιο, με τρεις άξονες: Ο πρώτος είναι «τα μεγάλα έργα υποδομής σε όλο το νομό» (λιμάνι, φυσικό αέριο, τρένο, φοιτητικές εστίες κ.ά.). Ο δεύτερος είναι «το πρόγραμμα “Έβρος Μετά”, ύψους 180 εκατ. σε πρώτη φάση. Ήδη, «στην ειδική επιτροπή ανακοινώθηκαν τα πρώτα 45 έργα». Και, ο τρίτος άξονας είναι «τα 19+ μέτρα για τον Έβρο». «Όλα αυτά είναι η αφετηρία», προσέθεσε με νόημα.

Με την επισήμανση ότι το σχέδιο θα είναι υπό διαρκή παρακολούθηση και ανανέωση-βελτίωση, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διαβεβαίωσε εξάλλου, «προσπαθούμε με ρεαλιστικό τρόπο να απαντήσουμε στις ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή» και, μάλιστα, «με χρονοδιάγραμμα ορατό στους πολίτες».

Στο σημείο αυτό, ο Θ. Κοντογεώργης παρέθεσε σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί ή λαμβάνονται, όπως: «Ψηφίσθηκε χθες η διάταξη και έγινε νόμος του κράτους για την αυξημένη μοριοδότηση για την εντοπιότητα στους τέσσερις δήμους (Σαμοθράκης, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Ορεστιάδας). Ταυτόχρονα κατατίθεται η διάταξη για την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ. Χθες δημοσιεύθηκε η απόφαση για την αλλαγή των όρων Natura. Έγιναν ανακοινώσεις για εκπαιδευτικές υποδομές. Εγκρίθηκαν τα προγράμματα απασχόλησης για τους ανέργους στην περιοχή. Προγράμματα ύψους 20 εκατ. θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, νωρίτερα από ό,τι είχαμε πει. Ξεκίνησε το τρένο χθες για τη Νέα Ορεστιάδα». «Εμείς θέλουμε να δείξουμε το έμπρακτο ενδιαφέρον αλλά και το γεγονός ότι αυτά που είπαμε -πολλά ή λίγα- τα προχωράμε», ήταν το συμπέρασμά του.

Με δυο λόγια, «οι καλοπροαίρετοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση, στο υψηλότερο επίπεδο, με την παρουσία του πρωθυπουργού, κάνει μια συστηματική προσπάθεια για την περιοχή», επΙσήμανε αναγνωρίζοντας ότι «είναι λογικό να υπάρχει αμφιβολία ή και καχυποψία για κάποια πράγματα». Ωστόσο, όσον αφορά την παρούσα κυβέρνηση, «οι καλές προθέσεις συνοδεύονται από πολιτική βούληση, αυτό είναι σαφές, δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει».

Σε επόμενο σημείο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μίλησε για «ένα πλέγμα πολιτικών», με στόχο «να δώσουμε αναζωογονητική ορμή στην περιοχή». Αλλά, τόνισε, «χρειάζεται συνεργασία όλων, δεν είναι δουλειά μόνο της κυβέρνησης». Υπενθυμίζοντας, επίσης, ότι το συνολικό ύψος των έργων του Σχεδίου για τον Έβρο ξεπερνά τα 2,8 δισ., σημείωσε ακόμη ότι, πέραν των υποδομών, χρειάζονται και στοχευμένες πολιτικές για την περιοχή.

Για παράδειγμα, «η Κτηνιατρική δεν είναι απλά μια Σχολή στην περιοχή, που θα έρθουν 80-100 φοιτητές και θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου που αφορά την περιοχή, συνδέεται με την παραγωγική οικονομία, με τις βιομηχανίες και επιχειρήσεις, συνδέεται με τη δημόσια υγεία».

Για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης κατοίκων στο Σουφλί, το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα για 1.000 δικαιούχους αφορά το κάθε σπίτι είτε είναι ένα φυσικό πρόσωπο είτε οικογένεια. «Έχει γίνει συστηματική δουλειά με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ήδη σχΕδιάζουμε την πλατφόρμα που θα υποστηρίξει τις αιτήσεις», ανέφερε επ’ αυτού. Τις επόμενες ημέρες, άλλωστε, θα υπάρξει συνεργασία με τους δήμους και το Υπουργείο Οικονομικών για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, ανακοίνωσε. «Από διάφορα μέρη της χώρας υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα», αποκάλυψε ο Θ. Κοντογεώργης, ο οποίος υπογράμμισε το κυβερνητικό ενδιαφέρον «να δημιουργήσουμε συνθήκες μόνιμης μετεγκατάστασης», αλλά αυτό είναι «συνάρτηση των κοινωνικών υποδομών (σχολείο, υγεία), συνάρτηση της δουλειάς», των επαγγελματικών δυνατοτήτων δηλαδή, που δίνει η περιοχή.

Υπενθυμίζοντας, τέλος, τα κίνητρα για τις παραμεθόριες περιοχές που ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Ανάπτυξης, ο υφυπουργός κατέληξε ως εξής: «Βήμα βήμα θα πάμε και ελπίζω ότι θα δούμε σύντομα αισιόδοξα αποτελέσματα».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ