Μετενσάρκωση: Η αέναη πορεία της ψυχής ή μύθος;


Η μετενσάρκωση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον ισχυρισμό ότι η ψυχή μπορεί να ζει σε πολλαπλά σώματα μέσα από διαφορετικές ζωές.

Της: Έπης Τρίμη

Η θεωρία αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και αμφιλεγόμενες πεποιθήσεις σε διάφορες κουλτούρες και θρησκείες, ανά τον κόσμο. Αυτή η έννοια συνδέεται με την πεποίθηση ότι η ζωή δεν τελειώνει με τον βιολογικό θάνατο, αλλά συνεχίζεται σε έναν νέο κύκλο, όπου η ψυχή επανέρχεται σε διαφορετικό σώμα ή μορφή, με σκοπό την ηθική και πνευματική εξέλιξη. Στο πέρασμα των αιώνων, πολλοί άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι έχουν ζήσει πολλές ζωές, ενώ η επιστήμη προσπαθεί να ερευνήσει αυτή την αμφιλεγόμενη έννοια καθώς αποτελεί μυστήριο που εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Στο εν λόγω άρθρο, θα εξετάσουμε τι ακριβώς είναι η μετενσάρκωση, πόσοι άνθρωποι πιστεύουν σ’ αυτήν, περιπτώσεις ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι έχουν μετενσαρκωθεί, καθώς και τη θέση της χριστιανικής εκκλησίας και της επιστήμης σχετικά με το όλο θέμα.

Τι είναι η μετενσάρκωση;

Η μετενσάρκωση, όπως συναντάται σε διάφορα θρησκευτικά και φιλοσοφικά συστήματα, περιγράφει τη συνεχιζόμενη ζωή της ψυχής μέσα από διαφορετικές ενσαρκώσεις. Σύμφωνα με αυτή την θεωρία, όταν ένα άτομο πεθαίνει, η ψυχή του συνεχίζει την ύπαρξή της σε ένα νέο σώμα, το οποίο μπορεί να είναι ένας άλλος άνθρωπος ή ζώο, ανάλογα με τις πράξεις (κάρμα) της προηγούμενης ζωής. Η πεποίθηση αυτή είναι διαδεδομένη σε διάφορους πολιτισμούς, όπως στον Ινδουισμό, στον Βουδισμό, στον Πυθαγορισμό και στον Ορφισμό.

Αληθινές ιστορίες ανθρώπων που διατείνονται ότι έχουν μετενσαρκωθεί

Υπάρχουν πολλές αναφορές από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι θυμούνται προηγούμενες ζωές.

Μερικές από τις πιο γνωστές περιπτώσεις είναι:

  • Shanti Devi (Ινδία, 1930): Ίσως μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις, η Shanti Devi, από πολύ μικρή ηλικία, ισχυριζόταν ότι ήταν η μετενσάρκωση μιας γυναίκας από ένα κοντινό χωριό, η οποία είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ήξερε λεπτομέρειες για τη ζωή και την οικογένεια αυτής της γυναίκας που αποδείχθηκαν ακριβείς όταν ερευνήθηκαν.
  • James Leininger (ΗΠΑ): Ένα νεαρό αγόρι από τις ΗΠΑ άρχισε να θυμάται λεπτομέρειες για τη ζωή ενός πιλότου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε σκοτωθεί σε μάχη. Ο James μιλούσε για την πτώση του αεροπλάνου του και μπορούσε να δώσει λεπτομέρειες που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν από ιστορικά αρχεία.
  • Jenny Cockell (Αγγλία): Η Jenny από την Αγγλία ισχυριζόταν ότι είχε ζήσει ως μία γυναίκα με το όνομα Mary Sutton στην Ιρλανδία τη δεκαετία του 1930. Μετά από έρευνες, η Jenny βρήκε τα παιδιά της Mary, τα οποία επαλήθευσαν τις λεπτομέρειες της ζωής που ανέφερε.

Πεντάχρονος υποστηρίζει πως είναι η μετενσάρκωση της Παμ που κάηκε ζωντανή

Αυτές οι περιπτώσεις έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, με μερικούς ερευνητές να προσπαθούν να βρουν επιστημονικές εξηγήσεις για τις αναμνήσεις αυτών των ατόμων, ενώ άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιους ισχυρισμούς πιστεύοντας πως απλώς είναι θεωρίες του μυαλού.

Πόσοι Πιστεύουν στη μετενσάρκωση τη σήμερον ημέρα;

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως πιστεύει στη μετενσάρκωση. Ειδικότερα, το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν πίστη σε αυτήν κυμαίνεται γύρω στο 25% παγκοσμίως. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό φτάνει περίπου στο 20-30%, ενώ σε χώρες με παραδοσιακά ανατολικές θρησκείες όπως η Ινδία, το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο, φτάνοντας έως και το 80%.

Οι νεότερες γενιές δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές μορφές πνευματικότητας, με αποτέλεσμα η πίστη στη μετενσάρκωση να αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

Η θέση της Χριστιανικής Εκκλησίας

Η Χριστιανική Εκκλησία- τόσο η Ορθόδοξη όσο και η Καθολική- απορρίπτει ρητά την έννοια της μετενσάρκωσης. Σύμφωνα με τη χριστιανική θεολογία, ο άνθρωπος ζει μία μοναδική ζωή και μετά τον θάνατο έρχεται η κρίση της ψυχής, όπου αυτή θα καταλήξει είτε στην αιώνια ζωή (Παράδεισος) είτε στην αιώνια καταδίκη (Κόλαση). Η μετενσάρκωση θεωρείται αντίθετη με τις χριστιανικές διδασκαλίες, καθώς αμφισβητεί την έννοια της Ανάστασης και της σωτηρίας μέσω της πίστης στον Ιησού Χριστό.

Επιπλέον, η Εκκλησία θεωρεί ότι η μετενσάρκωση, με την έμφαση που δίνει στην επαναλαμβανόμενη ζωή και το κάρμα, υπονομεύει την έννοια της ελεύθερης βούλησης, την οποία η χριστιανική παράδοση θεωρεί θεμελιώδη για την ηθική ανάπτυξη του ατόμου.

Τι λέει η επιστήμη για τη μετενσάρκωση;

Η επιστήμη είναι γενικά σκεπτική ως προς την έννοια της μετενσάρκωσης, καθώς δεν υπάρχει αξιόπιστη απόδειξη που να επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη ύπαρξη της ψυχής μετά τον θάνατο και τη μετάβαση σε ένα νέο σώμα. Ωστόσο, υπάρχουν επιστήμονες που έχουν ερευνήσει περιπτώσεις ανθρώπων, κυρίως παιδιών, που ισχυρίζονται ότι θυμούνται προηγούμενες ζωές.

Ένας από τους πιο γνωστούς επιστήμονες στον τομέα αυτό ήταν ο Dr. Ian Stevenson, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Ο Dr. Stevenson πέρασε πάνω από 40 χρόνια μελετώντας περιπτώσεις παιδιών που δήλωναν ότι είχαν αναμνήσεις από προηγούμενες ζωές. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι αναμνήσεις τους επαληθεύθηκαν μέσω ερευνών και ιστορικών αρχείων, όμως οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι τα δεδομένα του ήταν ανεπαρκή και δεν μπορούν να θεωρηθούν επιστημονική απόδειξη της μετενσάρκωσης.

Η σύγχρονη ψυχολογία υποστηρίζει ότι οι εμπειρίες αυτές μπορεί να είναι αποτέλεσμα φαινομένων όπως οι ψευδείς μνήμες, τα όνειρα ή οι εξωτερικές επιρροές, ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα να αποτελούν εκδηλώσεις κάποιων ψυχικών διαταραχών.

Η μετενσάρκωση αποτελεί ένα παλιό αλλά και διαχρονικό ζήτημα που επηρεάζει την κοσμοθεωρία εκατομμυρίων ανθρώπων. Ενώ για κάποιους είναι η ελπίδα της αιώνιας ζωής και της βελτίωσης μέσα από διαδοχικές υπάρξεις, για άλλους είναι απλώς μια εσφαλμένη θεώρηση της πραγματικότητας που έρχεται σε αντίθεση με τις θεολογικές τους πεποιθήσεις. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν ξέρει…


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ