Αρκάς: Η αιχμηρή «καλημέρα» για την πολιτική και τους ψηφοφόρους


Ο αγαπημένος σκιτσογράφος Αρκάς, συνεχίζει να σχολιάζει την καθημερινότητα με τον χαρακτηριστικό του χιουμοριστικό και αιχμηρό τρόπο. Στο σημερινό του σκίτσο, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, ο Αρκάς επικεντρώνεται στην πολιτική σκηνή και τη σχέση πολιτικών και ψηφοφόρων.

Σε ένα αγροτικό περιβάλλον, βλέπουμε έναν αγρότη με την τσουγκράνα του στο χέρι, πιθανώς πατέρα, και ένα παιδί, πιθανώς γιο του, που ταΐζει ένα πρόβατο. Το παιδί, με αυτοπεποίθηση, ανακοινώνει στον αγρότη την πρόθεσή του για το επάγγελμα που θα ακολουθήσει όταν μεγαλώσει.

Ο διάλογος έχει ως εξής:

  • Παιδί: «Να, τι θα γίνω όταν μεγαλώσω!»
  • Αγρότης: «Αγρότης;»
  • Παιδί: «Όχι, πολιτικός!»

Με το σημερινό του σκίτσο ο Αρκάς κάνει μια εύστοχη παρατήρηση για το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι την πολιτική. Το παιδί, αντί να θέλει να ακολουθήσει το δύσκολο αλλά έντιμο επάγγελμα του αγρότη, επιλέγει τον δρόμο της πολιτικής, ενδεχομένως επειδή τον βλέπει ως πιο εύκολο ή ως μέσο ισχύος. Ο διάλογος αυτός υποδηλώνει την απογοήτευση πολλών πολιτών από τους πολιτικούς, και ίσως και την πεποίθηση ότι η πολιτική μπορεί να είναι λιγότερο απαιτητική από άλλους επαγγελματικούς τομείς, όπως η γεωργία.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ