Αμετακίνητη η Ελλάδα στις εθνικές θέσεις: Το παρασκήνιο της ενημέρωσης Γεραπετρίτη στους γαλάζιους βουλευτές


Σε μια πολύωρη κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τις εξελίξεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο και άλλα εθνικά θέματα. Η ενημέρωση επικεντρώθηκε στις προσπάθειες προσέγγισης με την Τουρκία, με τον Υπουργό να ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη στα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Επίκεντρο η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, καθώς ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί τη μόνη διαφορά που συζητείται με την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν έχει υποχωρήσει ποτέ» σε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και διαβεβαίωσε πως η χώρα δεν θα κάνει πίσω στις βασικές εθνικές θέσεις. Ο διάλογος με την Τουρκία θα συνεχιστεί εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι άλλα θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών δεν συζητούνται​.

Προβληματισμοί και ερωτήσεις βουλευτών

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Άγγελος Συρίγος, ειδικός στα ελληνοτουρκικά, ρώτησε εάν είναι πιθανότερη μια συνεννόηση με την Τουρκία χωρίς προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα προχωρά σε έναν δομημένο διάλογο και πως το ενδεχόμενο ενός συνυποσχετικού παραμένει μακρινό​.



Θέματα θαλάσσιων πάρκων και βραχονησίδων

Στην ενημέρωση τέθηκαν και ζητήματα σχετικά με τις τουριστικές και οικονομικές δραστηριότητες σε βραχονησίδες. Ο Νικήτας Κακλαμάνης έθεσε ζήτημα για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, ειδικά για τη δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης βραχονησίδων. Ο Υπουργός απάντησε πως αν υπάρξουν ζητήματα, οι διατάξεις αυτές θα επανεξεταστούν​.

Ενότητα και αλληλεγγύη

Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ντόρα Μπακογιάννη, επισήμανε την ενότητα που επικρατεί στις γραμμές της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας την υπερηφάνεια για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Η συνάντηση κατέληξε με την υποστήριξη των βουλευτών στους χειρισμούς του Υπουργείου Εξωτερικών​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ