Απεργία: Κλειστά σήμερα τα σχολεία- Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών


Σήμερα, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετέχουν σε 24ωρη απεργία, ύστερα από την προκήρυξη της ΑΔΕΔΥ. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται σε αντίδραση στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας την κήρυξη της απεργίας ως παράνομη, επικαλούμενος τον νόμο Χατζηδάκη (Ν. 4808/21)​.

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν καλύτερες εργασιακές συνθήκες και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς και την κατάργηση της αξιολόγησης και των συγχωνεύσεων τμημάτων. Επιπλέον, απαιτούν μέτρα για την ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων και ζητούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση​.

Οι συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών βρίσκονται στο επίκεντρο, με τους μισθούς τους να έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 60% σε αγοραστική δύναμη από την περίοδο των μνημονίων, κάτι που εντείνει τις πιέσεις για αναπροσαρμογή.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την πρωτοφανή, στα συνδικαλιστικά και εκπαιδευτικά χρονικά, ενέργεια του Υπουργού Παιδείας να προσφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η 24ωρη απεργία της ΔΟΕ που έχει αιτήματα μεταξύ των άλλων τις αυξήσεις στους μισθούς, τις συγχωνεύσεις, τις προσλήψεις κτλ.

Επικαλούμενος τον Νόμο Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) ο Υπουργός Παιδείας και η Κυβέρνηση ζητούν από το δικαστήριο την πλήρη κατάργηση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών στην απεργία.

Ύστερα από την παραπάνω εξέλιξη, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αντιδρώντας στην ποινικοποίηση των αγώνων και στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης κηρύσσει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Παρά την απεργία, όλα τα σχολεία δεν θα είναι κλειστά, καθώς η συμμετοχή των δασκάλων δεν είναι καθολική. Οι γονείς θα πρέπει να  ενημερώνονται από πριν σχετικά με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, ώστε να γνωρίζουν εάν θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία​.



Να υπογραμμισθεί πως η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ