Ακίνητα: «Μεγάλη ζήτηση» για τα εναλλακτικά ακίνητα ως τομείς επένδυσης


Ακίνητα: Τα εναλλακτικά ακίνητα θα γνωρίσουν μεγάλη ζήτηση με πρωταγωνιστές τα Data Centers

Οι επενδύσεις σε εναλλακτικά ακίνητα στο Real Estate συζητήθηκαν στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo, συνεδρίου στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

H Business Development Director, DKG Development, κυρία Άντζελα Μιχαλοπούλου όρισε το τι είναι εναλλακτικό ακίνητο και έφερε ως παράδειγμα, τις βίλες, τους αμπελώνες, τον αγροτουρισμό, τα ενεργειακά ακίνητα, τη φοιτητική στέγη, τα logistics, τις υποδομές υγείας, το silver economy, και τα ακίνητα για τους ψηφιακούς νομάδες και τα στελέχη επιχειρήσεων.

Για το χαρτοφυλάκιο της DKG Development, επισήμανε πως μέσα σε πέντε χρόνια η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 121.000 τμ με το 47% να προέρχεται από serviced apartments, το 30% από οικιστικά, και τα υπόλοιπα ακίνητα είναι οι γραφειακοί χώροι LEED και το Retail. Πρόσθεσε, πως στον τομέα των serviced apartments η εταιρεία είδε ένα κενό και παρατήρησε ότι οι αποδόσεις είναι μεγαλύτερες.

Αυτός είναι και ο λόγος που το χαρτοφυλάκιο serviced apartments της DKG ανέρχεται στα 1.000 διαμερίσματα, ενώ πρόσφατα υπεγράφη και νέα συνεργασία για επιπλέον 170 serviced apartments στον Πειραιά, τα οποία θα παραδοθούν στα τέλη του 2026.

Η Principal, Strategy, Risk & Transactions Advisory, Deloitte, κυρία Ελευθερία Ρήγα παρατήρησε πως υπάρχει ένα πλήθος παραγόντων που οδηγεί σε αναζήτηση για εναλλακτικά ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα μέσα από τη λειτουργία τους. Αυτοί είναι η μείωση των αποδόσεων παραδοσιακών των ακινήτων, το υψηλό κόστος δανεισμού και η αύξηση του πληθωρισμού.

Στις κατηγορίες των εναλλακτικών ακινήτων ενέταξε την κοινωνική υποδομή, τη διαβίωση και την ελαφριά υποδομή. Δηλαδή την υγεία, τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κλάδο στέγασης, και τα υποστηρικτικά ακίνητα για τις επιχειρήσεις, δηλαδή τα Data Center, το Self-Storage, και τα πάρκα καινοτομίας.

Για τα επόμενα χρόνια εκτίμησε πως τα εναλλακτικά ακίνητα θα γνωρίσουν μεγάλη ζήτηση με πρωταγωνιστές τα Data Centers. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κυρία Ρήγα, τα εναλλακτικά ακίνητα που εξετάζονται αφορούν στην εκπαίδευση λόγω και της ανόδου των ιδιωτικών σχολών με τη νέα νομοθεσία τόσο για τα βασικά ακίνητα όσο και για τα συνοδευτικά. Επίσης και data center πρωταγωνιστούν, αλλά πρέπει να λυθούν θέματα, όπως οι άδειες, το ρεύμα και το ίντερνετ.

Η κυρία Μάτα Χατζηχαράλαμπους, Director Supply Chain and Procurement PWC Greece, επισήμανε ότι άνοδο στην αγορά καταγράφουν τα logistics λόγω του e-commerce, καθώς οι πελάτες θέλουν όσο το δυνατό γρηγορότερα τα προϊόντα που παραγγέλνουν στο σπίτι τους. Πρόκειται εν ολίγοις για μία σύνθετη αλυσίδα αξίας, στην οποία γίνονται γνωστά και χρησιμοποιούνται τα δεδομένα του καταναλωτή. Επομένως, υπάρχει πλήρης εικόνα του τι ψωνίζει, πόσο συχνά και πώς θα επηρεαστεί, εάν παραλάβει την επόμενη ημέρα στην ώρα τους.

Τα σημαντικά στοιχεία για τις επενδύσεις σε logistics είναι η εφοδιαστική αλυσίδα και το που θα βρίσκεται το ακίνητο. Εδώ είναι που έρχονται τα μοντέλα ΑΙ και το deep learning για το που μπορείς να τοποθετήσεις το ακίνητο σου και πως θα το εξοπλίσεις και πόσο καιρό θέλει για να είναι λειτουργικό.

Η κυρία Χατζηχαραλάμπους προέβλεψε, επίσης, πως έως το 2030 θα δούμε νέα πράγματα με τη τεχνολογία να είναι το Α και το Ω της νέας εποχή. Επομένως, η νέα πρόκληση θα είναι οι υποδομές, ειδικά για τα Data Centers του μέλλοντος. Ο κ. Κωνσταντίνος Πεχλιβανίδης, Chief Property Investment Officer, Premia Properties, ανέφερε πως η εταιρεία επενδύει σε εναλλακτικά ακίνητα, όπως οι φοιτητικές κατοικίες, οι αμπελώνες, τα serviced apartments, και τα σχολεία. Χαρακτήρισε, τα εναλλακτικά ακίνητα, ως σημαντικά και τόνισε ότι αυτά υπάρχουν ήδη στον ισολογισμό της Premia. Πρόσθεσε πως η Premia θα συνεχίσει να αγοράζει τέτοιου είδους ακίνητα καθώς κρίνει ότι τα οικιστικά μένουν ένα βήμα πιο πίσω.

Όσον αφορά στα κριτήρια επιλογής για τα εναλλακτικά ακίνητα αυτά σύμφωνα με τον κ. Πεχλιβανίδη παραμένουν τα ίδια, δηλαδή η ισορροπία μεταξύ απόδοσης και ρίσκου.

Στο ερώτημα γιατί δεν επενδύουν όλοι σε εναλλακτικά ακίνητα απάντησε πως δεν γίνεται να τα κάνουν όλοι και και σχολίασε πως υπάρχει μια σχετική αδράνεια στην αγορά. Για το Real Estate ανέφερε πως πρόκειται για ένα craft. Δηλαδή, η δουλειά γίνεται και με απλούς τρόπους. Το ζήτημα, επομένως, δεν είναι να βρεθούν τα εργαλεία ανάλυσης αλλά τι στοιχεία έχεις θα τους δώσει κανείς, καθώς στη χώρα μας τα στοιχεία δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ