Μυστήριο στην έρημο του Κατάρ – Βρέθηκαν ανεξήγητα σύμβολα


Περίεργες βραχογραφίες έχει βάλει φωτιά στις εικασίες για την προέλευσή τους. Ερπετά ή επιτραπέζια παιχνίδια

Στην καρδιά της ερήμου του Κατάρ, στο Al Jassasiya, βρίσκεται ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος χώρος βραχογραφιών της χώρας. Οι πρόγονοι της περιοχής άφησαν το αποτύπωμά τους χαράσσοντας σύμβολα και μοτίβα πάνω σε ασβεστολιθικούς βράχους, αντικατοπτρίζοντας τον κόσμο γύρω τους.

Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί περίπου 900 πετρογλυφικά, μερικά από τα οποία θυμίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ άλλα είναι απροσδιόριστης φύσης. Στα πιο εντυπωσιακά, ωστόσο, συγκαταλέγονται οι αναπαραστάσεις παραδοσιακών πλοίων (dhow), τα οποία φαίνονται λες και παρατηρούνται από ψηλά, παρότι οι καλλιτέχνες δεν είχαν ποτέ αυτή την οπτική γωνία.

Ο Ferhan Sakal, επικεφαλής ανασκαφών στα Μουσεία του Κατάρ, υπογραμμίζει τη μοναδικότητα ορισμένων γλυπτών, τα οποία δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στην Αραβική Χερσόνησο. Αυτές οι βραχογραφίες αντικατοπτρίζουν την ικανότητα των καλλιτεχνών να συνδυάζουν τη δημιουργικότητα και την παρατήρηση με την αφηρημένη σκέψη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λεγόμενα “σύμβολα κυπέλλου”, τα οποία αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των ευρημάτων. Αυτά τα σημάδια έχουν πυροδοτήσει πολλές θεωρίες. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ίσως χρησιμοποιήθηκαν σε παιχνίδια όπως το mancala, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ίσως εξυπηρετούσαν σκοπούς μαντείας, ή ακόμα και την καταμέτρηση του χρόνου και της παλίρροιας.

Παρά τις διαφορετικές ερμηνείες, τα πετρογλυφικά του Al Jassasiya παραμένουν ένα ανεξερεύνητο κομμάτι της αρχαίας ιστορίας του Κατάρ, μαρτυρώντας την περίπλοκη σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον τους και τις αφηρημένες τους αναζητήσεις.

Πηγή: CNNi


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ