Το ταχύτερο ρομπότ στον κόσμο τρέχει με 13 χλμ/ώρα, φορώντας αθλητικά παπούτσια [βίντεο]


Η τεχνολογία των ανθρωποειδών ρομπότ κάνει άλματα, και το τελευταίο επίτευγμα έρχεται από την Κίνα, με το ρομπότ STAR1 της εταιρείας Robot Era. Πρόκειται για το πιο γρήγορο δίποδο ρομπότ που έχει δημιουργηθεί, καθώς μπορεί να τρέχει με ταχύτητα 13 χιλιομέτρων ανά ώρα (ή 3,6 μέτρα ανά δευτερόλεπτο). Αυτή η ταχύτητα ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 11,9 χλμ/ώρα που είχε καταγράψει το H1 ρομπότ της Unitree τον Μάρτιο του 2024.

Ρομπότ με… αθλητικά παπούτσια

Για να πετύχει αυτήν την ταχύτητα, το STAR1 χρειάστηκε ένα απροσδόκητο βοήθημα: αθλητικά παπούτσια! Σε μια δοκιμή στην έρημο Γκόμπι, δύο ρομπότ STAR1 ανταγωνίστηκαν μεταξύ τους, το ένα φορώντας παπούτσια και το άλλο “ξυπόλητο”. Το ρομπότ με τα παπούτσια κατάφερε να διατηρήσει την τελική του ταχύτητα για 34 λεπτά και να προσαρμοστεί καλύτερα σε διάφορα εδάφη, όπως χορτάρι, άσφαλτο και χώμα.

Προηγμένη τεχνολογία

Το STAR1 ενσωματώνει την αιχμή της τεχνολογίας, τροφοδοτούμενο από τεχνητή νοημοσύνη με ισχύ 275 TOPS (τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο), έναντι των 45-55 TOPS που έχουν τα περισσότερα εμπορικά διαθέσιμα laptops. Με 12 βαθμούς ελευθερίας, το ρομπότ μπορεί να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα κινήσεων, αποδεικνύοντας την ευελιξία του.

Η παγκόσμια σκηνή των ανθρωποειδών ρομπότ

Το STAR1 δεν είναι το μόνο ρομπότ που κερδίζει τις εντυπώσεις. Ανθρωποειδή ρομπότ όπως το Optimus Gen-2 της Tesla και το Atlas της Boston Dynamics συνεχίζουν να προωθούν την εξέλιξη στον τομέα της ρομποτικής, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να αναπτύξουν ρομπότ με βελτιωμένες δυνατότητες και προσαρμοστικότητα στον πραγματικό κόσμο.

Το STAR1, ωστόσο, είναι μοναδικό με την ικανότητά του να συνδυάζει ταχύτητα και ευκινησία, κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει στη διεθνή σκηνή​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ