Μέση Ανατολή: Με πυραυλικό μπαράζ από τη Χεζμπολάχ η «υποδοχή» Μπλίνκεν στο Ισραήλ


Με συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις προς το Ισραήλ «υποδέχεται» η Χεζμπολάχ τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες σε δύο βάσεις κοντά στην ισραηλινή πόλη Τελ Αβίβ και μία δυτικά της Χάιφα το πρωί της Τρίτης, λίγες ώρες πριν την άφιξη Μπλίνκεν σε ακόμα μία προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός.

Οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να βάλουν τέλος στον πόλεμο με τις συγκρούσεις να έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

Ο Μπλίνκεν στις συναντήσεις του αναμένεται, όπως είπε, να τονίσει «την επόμενη μέρα» θέματα, ιδιαίτερα την ασφάλεια, τη διακυβέρνηση και την ανοικοδόμηση. Η κατοχή λεπτομερών σχεδίων για το τι θα συμβεί όταν τελικά τελειώσουν οι εχθροπραξίες θεωρείται ως προϋπόθεση για την επίτευξη οποιασδήποτε μόνιμης επίλυσης της σύγκρουσης.

Λίγο μετά την προσγείωση του Μπλίνκεν, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου είπε ότι ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινό χτύπημα το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο νοσοκομείο Χαρίρι, την κύρια κρατική ιατρική εγκατάσταση της Βηρυτού, ανέβηκε στους 13.

Μετά από μια βαριά νύχτα ισραηλινών επιδρομών στα νότια του Λιβάνου και στα νότια προάστια της Βηρυτού, η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε ρουκέτες στη βάση Glilot που χρησιμοποιείται από τη Μονάδα 8200 της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και την περιοχή Nirit στα προάστια του Τελ Αβίβ.

Η οργάνωση είπε επίσης ότι εκτόξευσε ρουκέτες σε ναυτική βάση έξω από το λιμάνι της πόλης της Χάιφα βορειότερα. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα. Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν σε περιοχές νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ λόγω ενός βλήματος που εντοπίστηκε ότι διέσχιζε από τον Λίβανο και έπεσε σε ανοιχτή περιοχή. Άλλες σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ.

Ο Αμερικανός ανώτατος διπλωμάτης, στο 11ο ταξίδι του στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο, θα συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και άλλους αξιωματούχους, πριν αναχωρήσει για Ιορδανία και Κατάρ, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή.

Στο Ισραήλ, ο Μπλίνκεν θα συζητήσει τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ για μια επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι σύμμαχοι ανησυχούν ότι τα αντίποινα του Ισραήλ θα μπορούσαν να διαταράξουν τις αγορές πετρελαίου και κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Το Ιράν διεμήνυσε από την πλευρά του, ότι παρά το γεγονός ότι δεν επιδιώκει πόλεμο και καταβάλλει προσπάθειες για αποκλιμάκωση, είναι έτοιμο για οποιαδήποτε σύγκρουση.

«Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ δεν ακολουθεί κανέναν διεθνή κανόνα. Έχουμε τα δικά μας εργαλεία για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και την πυρηνική μας υποδομή” δήλωσε από το Κατάρ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ