Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν για 11η φορά – Μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ


Με χαμηλές προσδοκίες το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν φτάνει στο Ισραήλ την Τρίτη, τον πρώτο σταθμό μιας ευρύτερης περιοδείας στην περιοχή με στόχο την αναβίωση των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τη συζήτηση για το μέλλον του θύλακα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ.

Αλλά οποιαδήποτε πρόοδος ενόψει των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ φαίνεται άπιαστη.

Το τελευταίο ταξίδι του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη – το ενδέκατο στην περιοχή από τότε που οι παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα – πραγματοποιείται καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει την εκστρατεία του στον παλαιστινιακό θύλακα καθώς και στον Λίβανο κατά των ευθυγραμμισμένων με το Ιράν Πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ.

Το προγραμματισμένο εβδομαδιαίο ταξίδι του Blinken, το οποίο θα περιλαμβάνει μια στάση στην Ιορδανία την Τετάρτη και στη Ντόχα, έρχεται επίσης καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν την 1η Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Τα αντίποινα θα μπορούσαν να διαταράξουν τις αγορές πετρελαίου και κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ των αρχαίων εχθρών.

Στη Γάζα, ο Μπλίνκεν θα επικεντρώσει τις συζητήσεις για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος, τα σχέδια για τον θύλακα μετά το τέλος των μαχών και πώς να βελτιωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σφυροκόπημα πυραύλων στο Ισραήλ

Από το πρωί ηχούν σειρήνες σε κεντρικό και βόρειο Ισραήλ, με πυραυλικές επιθέσεις να εξαπολύονται από την περιοχή του Λιβάνου, ενώ όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ την επίθεση με 5 πυραύλους προς το Τελ Αβίβ, ανέλαβε η Χεζμπολάχ και είχε ως στόχο την μπαταρία του Iron Dome στο Τελ Αβίβ.

Νωρίτερα, ο στρατός εκκένωσε τον τάφο του Ιωσήφ στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθη.

Ένα λεωφορείο που μετέφερε δεκάδες Ισραηλινούς πολίτες μπήκε στο συγκρότημα του τάφου του Τζόζεφ στη Ναμπλούς, στη Δυτική Όχθη, χωρίς προηγούμενο συντονισμό, ανέφερε το πρωί της Τρίτης το IDF.

Οι δυνάμεις του IDF εισήλθαν στην περιοχή για να απομακρύνουν τους αμάχους. Αφού όλοι οι πολίτες απομακρύνθηκαν, μεταφέρθηκαν στην αστυνομία για περαιτέρω έρευνα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ