Οικονομική ασφυξία στα νοικοκυριά: Η ακρίβεια δοκιμάζει τις αντοχές


Η οικονομική πίεση στα ελληνικά νοικοκυριά εντείνεται συνεχώς, με την ακρίβεια να «γονατίζει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία, ακόμα και εισοδήματα που κάποτε θεωρούνταν επαρκή, πλέον δεν αρκούν για τις καθημερινές ανάγκες.

Τα μεγαλύτερα έξοδα για στέγαση και διατροφή

Οι κύριες δαπάνες των νοικοκυριών αφορούν στη στέγαση και τη διατροφή. Στην Αθήνα του 2024, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί δραματικά, με το μέσο ενοίκιο ενός διαμερίσματος 60 τ.μ. να ανέρχεται σε 550 ευρώ, ενώ για μια τετραμελή οικογένεια το ποσό αγγίζει τα 850 ευρώ. Ταυτόχρονα, τα καθημερινά έξοδα για τρόφιμα συνεχίζουν να αυξάνονται, με τον μηνιαίο προϋπολογισμό ενός μονομελούς νοικοκυριού για σούπερ μάρκετ να υπολογίζεται γύρω στα 480 ευρώ και για μια τετραμελή οικογένεια να φτάνει τα 1.000 ευρώ​.

Πληθωρισμός και ακριβά προϊόντα

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει ανησυχητικά υψηλός. Οι τιμές στα σουπερμάρκετ αυξάνονται διαρκώς, ενώ βασικά αγαθά όπως το ελαιόλαδο έχουν γνωρίσει ανατιμήσεις που φτάνουν μέχρι και 49%. Το ίδιο ισχύει και για άλλα είδη διατροφής, όπως τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά​.

Οικονομική πίεση και οριακή καθημερινότητα

Με τα μηνιαία έξοδα ενός μονομελούς νοικοκυριού να ανέρχονται σε 1.590 ευρώ και για μια τετραμελή οικογένεια στα 3.660 ευρώ, γίνεται φανερό ότι ακόμα και μισθοί των 1.500 ευρώ δεν επαρκούν για την κάλυψη των βασικών αναγκών​. Η δυσκολία να καλυφθούν καθημερινά έξοδα όπως η θέρμανση, η διατροφή και η στέγαση, έχει φέρει τα νοικοκυριά σε οριακό σημείο.

Ανάγκη για παρεμβάσεις

Η άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης είναι πλέον επιτακτική, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, δαπανά σχεδόν το 55% των εσόδων του σε στέγαση και τρόφιμα. Η συνεχιζόμενη πίεση στα νοικοκυριά θέτει σημαντικά ερωτήματα για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της χώρας​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ