Αποζημίωση “μαμούθ” 29 εκατ. σε καρκινοπαθή για το ταλκ Baby Powder της Johnson


Αποζημίωση 29 εκατομμυρίων λιρών απέδωσε δικαστήριο στην Καλιφόρνια σε μία γυναίκα η οποία ισχυρίζεται ότι ο αμίαντος στη σκόνη ταλκ (Baby Powder) της εταιρείας Johnson & Johnson είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση καρκίνου

Η Τerry Leavitt, σχυρίζεται πως οι μωρουδιακές σκόνες της συγκεκριμένης εταιρείας, τις οποίες χρησιμοποιούσε κατά κόρον στο παρελθόν, τις προκάλεσαν μεσοθηλίωμα, έναν εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό καρκίνο. Η ασθένειά της διαγνώστηκε το 2017 και ήταν αυτή ήταν η πρώτη από τις δεκάδες υποθέσεις εναντίον της εταιρείας, που είναι προγραμματισμένες να εκδικαστούν εντός του 2019.

Το ανώτατο δικαστήριο του Οκλαντ αναγνώρισε ότι τα προϊόντα με βάση τον τάλκ, που χρησιμοποίησε η Leavitt, ήταν ελαττωματικά και ότι η εταιρεία δεν κατάφερε να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους για την υγεία. Για αυτό και αποφάσισε αποζημίωση ύψους 29,4 εκατομμυρίων δολαρίων για την ίδια και τον σύζυγο της.

Άσκηση έφεσης
Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου του Όκλαντ στην Καλιφόρνια σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ήττα για τον ιατροφαρμακευτικό όμιλο που αντιμετωπίζει περισσότερες από 13.000 αγωγές παγκοσμίως σχετικές με το ταλκ.

Η εταιρεία απάντησε ότι θα ασκήσει έφεση, παραθέτοντας «σοβαρά διαδικαστικά λάθη και σφάλματα στα στοιχεία» κατά τη διάρκεια της δίκης, και τονίζοντας ότι οι δικηγόροι της γυναίκας απέτυχαν στοιχειωδώς να αποδείξουν ότι η σκόνη για τα μωρά περιέχει αμίαντο. Ωστόσο η εταιρεία δεν παρείχε περαιτέρω στοιχεία για τους ισχυρισμούς της.

«Σεβόμαστε τη νομική διαδικασία και επαναλαμβάνουμε ότι οι αποφάσεις των ενόρκων δεν είναι ιατρικά, επιστημονικά ή ρυθμιστικά συμπεράσματα σχετικά με ένα προϊόν» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Johnson & Johnson.

Η εταιρεία, η οποία έχει την έδρα της στο Νιου Τζέρσεϊ αρνείται ότι το ταλκ της προκαλεί καρκίνο, αναφέροντας ότι πολλές εργαστηριακές μελέτες παγκοσμίως έχουν αποδείξει ότι είναι ασφαλές και δεν περιέχει αμίαντο.

Μεσοθηλίωμα
Όπως αναφέρει ο Guardian, η αγωγή έγινε από την Terry Leavitt, η οποία ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε τη σκόνη για μωρά (Baby Powder) και το Shower to Shower (άλλη σκόνη που περιέχει ταλκ) στο παρελθόν, τις δεκαετίες ’60 και ’70, και διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα (σπάνια μορφή καρκίνου που αποδίδεται στον αμίαντο) το 2017. Αυτή ήταν μία από τις πολλές δίκες που θα γίνουν το 2019 εναντίον της εταιρείας.

Στη δίκη αρχικά συμπεριλαμβανόταν η προμηθεύτρια εταιρεία της Johnson & Johnson, Imerys Talc America, ως συγκατηγορούμενη. Η εταιρεία όμως υπέβαλε αίτημα να συμπεριληφθεί στο Άρθρο 11 περί χρεωκοπίας και εξαιρέθηκε της διαδικασίας.

Στο παρελθόν οι αγωγές που σχετίζονταν με το ταλκ αναφέρονταν στη σύνδεση του προϊόντος με τον καρκίνο των ωοθηκών, οι δικηγόροι των εναγόντων όμως έχουν επικεντρωθεί τώρα στην περιεκτικότητα σε αμίαντο και στη σχέση του προϊόντος με τον καρκίνο των ωοθηκών και το μεσοθηλίωμα.

Σε 11 δίκες μέχρι τώρα, οι τρεις έχουν καταλήξει σε νίκες για τους ενάγοντες, αποδίδοντας αποζημίωση συνολικού ύψους 4,69 δισεκατομμυρίων λιρών.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ