Νέα θεραπεία για την παχυσαρκία διαθέσιμη στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο


Παχυσαρκία: Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το νέο φάρμακο για την αντιμετώπισή της δίνοντας ελπίδα για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βάρους. Η νέα θεραπεία, η οποία βασίζεται στην ουσία Τιρζεπατίνη, αποτελεί μια καινοτόμο λύση που συνδυάζει τη δράση σε δύο υποδοχείς (GLP-1 και GIP) για τη μείωση της όρεξης και την αύξηση του αισθήματος πληρότητας.

Τι είναι η Τιρζεπατίνη;

Η Τιρζεπατίνη, που διατίθεται στην αγορά των ΗΠΑ με την ονομασία Mounjaro και εγκρίθηκε για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, επεκτείνεται πλέον και στη θεραπεία της παχυσαρκίας. Οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να μειώσουν το σωματικό τους βάρος κατά 15% σε διάστημα 72 εβδομάδων, ενώ σε υψηλές δόσεις μπορεί να φτάσει και το 26%. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση μίας υποδόριας ένεσης την εβδομάδα και έχει δείξει σημαντική αποτελεσματικότητα, καθώς πάνω από το 85% των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές παρουσίασαν απώλεια βάρους τουλάχιστον 5%.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Όπως με κάθε φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν και πιθανές παρενέργειες. Οι πιο συχνές περιλαμβάνουν πεπτικές διαταραχές όπως ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα και έμετο, οι οποίες όμως συνήθως είναι ήπιες και διαχειρίσιμες. Ωστόσο, η συνολική κλινική αποτελεσματικότητα της Τιρζεπατίνης την καθιστά ελκυστική για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα παχυσαρκίας ή υπερβαρότητας.

Τιμή και διάθεση στην Ελλάδα

Το κόστος της θεραπείας θα ανέρχεται στα 253 ευρώ το μήνα και θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Δυστυχώς, δεν θα καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλιση, γεγονός που ίσως περιορίσει την πρόσβαση σε κάποιες ομάδες ασθενών. Η εταιρεία Φαρμασέρβ-Lilly, που θα διαθέσει το φάρμακο στην ελληνική αγορά, αναμένει αυξημένη ζήτηση, καθώς η παχυσαρκία είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, με το 16,4% του πληθυσμού να πάσχει απ΄ αυτήν.​

Η έγκριση της Τιρζεπατίνης από διεθνείς οργανισμούς όπως ο FDA έχει ανοίξει τον δρόμο για τη χρήση της σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αγορά φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, όπως το Ozempic και το Wegovy, αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 140 δισ. δολάρια παγκοσμίως έως το 2032


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ