Γεραπετρίτης: Ενημερώνει, σήμερα, τους βουλευτές της ΝΔ για τα Ελληνοτουρκικά και τις θαλάσσιες ζώνες


Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προγραμματίζει κρίσιμη συνάντηση με τους 32 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, με σκοπό να τους ενημερώσει για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η εν λόγω συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (22/10), επικεντρώνεται στα σημαντικά εθνικά ζητήματα που αφορούν τόσο τις θαλάσσιες ζώνες όσο και το Κυπριακό.

Η σημασία του διαλόγου με την Τουρκία

Στις 8 Νοεμβρίου, ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα, για να εξετάσουν το πλαίσιο και τους κανόνες ενός διαλόγου για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως το μόνο αποδεκτό θέμα συζήτησης είναι οι θαλάσσιες ζώνες, απορρίπτοντας οποιεσδήποτε άλλες τουρκικές διεκδικήσεις που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών​.

Ο ρόλος των βουλευτών της ΝΔ και οι ενστάσεις

Ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές για τις διαπραγματεύσεις, αλλά και να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές ενστάσεις. Ενδεικτικά, πρώην πρωθυπουργοί όπως ο Αντώνης Σαμαράς έχουν εκφράσει ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους, αντιτιθέμενοι στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των διαφορών που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες​.

Η σημασία του πολιτικού διαλόγου

Παρά τις εσωτερικές διαφωνίες και την κριτική από τα δεξιά της πολιτικής σκηνής, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι ο διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση ή παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αιγαίο είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας σε άλλα μέτωπα στη Μέση Ανατολή​.

Ο διάλογος συνεχίζεται με προσεκτικά βήματα, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φτάσουν σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, ενώ παράλληλα οι εντάσεις και οι προκλήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ θα παρακολουθούνται στενά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ