Αυτό είναι το ισραηλινό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο – Το «1701 Plus» και η φόρμουλα ΗΠΑ


Ισραήλ: Το όνομα «1701 Plus» αναφέρεται στον αριθμό του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διερευνά επιλογές για ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες. Η πρωτοβουλία, που ονομάζεται ανεπίσημα 1701 Plus, θα άφηνε το Ισραήλ ελεύθερο να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των απειλών κατά μήκος των βόρειων συνόρων του.

Προς το παρόν μιλάμε μόνο για ένα πολύ προκαταρκτικό σκίτσο. Προωθείται από τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες. Το όνομα «1701 Plus» αναφέρεται στον αριθμό του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο τερμάτισε τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου. Σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα, η Χεζμπολάχ έπρεπε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, πέρα ​​από τον ποταμό Λιτάνι. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ.

Νέες απαιτήσεις

Το τρέχον σχέδιο, όπως υποδηλώνει το όνομά του, προσθέτει νέες απαιτήσεις. Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαρτήσει το τέλος της χερσαίας επιχείρησής του στον Λίβανο με τον διορισμό ενός νέου, μετριοπαθούς προέδρου στη Βηρυτό. Η Haaretz γράφει σχετικά , επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με πηγές, η διεθνής κοινότητα διερευνά επίσης τη δυνατότητα εγκατάστασης διεθνούς δύναμης κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων, με ευρύτερη εντολή από αυτή που έχει σήμερα η UNIFIL.

Πηγές περιέγραψαν το σχέδιο που θεωρείται από την κυβέρνηση ως «Συμφωνία 1701 Plus». Το ψήφισμα 1701, είπαν, περιόρισε την ικανότητα του Ισραήλ να επιχειρεί στον εναέριο χώρο του Λιβάνου ή ενάντια σε ένοπλους μαχητές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ισραήλ είναι απίθανο να συμφωνήσει με τέτοιους όρους.

Διορισμός μετριοπαθούς προέδρου

Μια άλλη πρόσθετη προϋπόθεση είναι ο διορισμός ενός νέου, μετριοπαθούς και μη ελεγχόμενου από τη Χεζμπολάχ προέδρου του Λιβάνου. Το Ισραήλ πιστεύει ότι μια τέτοια κίνηση θα απωθήσει τη Χεζμπολάχ από την ηγεσία της χώρας και επίσης θα αυξήσει τις πιθανότητες η λιβανική κυβέρνηση να μπορέσει να επιβάλει τη συμφωνία.

Ωστόσο, το Ισραήλ ανησυχεί ότι ο διορισμός ενός μετριοπαθούς προέδρου δεν θα είναι αρκετός από μόνος του. Πρέπει επίσης να γίνει κυρίαρχος ηγέτης για να εμποδίσει τη Χεζμπολάχ να ανακτήσει τη θέση της.

Το Ισραήλ προειδοποίησε επίσης ότι το Ιράν θα παράσχει μεγάλα χρηματικά ποσά στη νέα ηγεσία της Χεζμπολάχ για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εξουσία της. Αυτό θα της επιτρέψει να επηρεάσει βασικούς πολιτικούς στη νέα κυβέρνηση και έτσι να διατηρήσει την ιδιότητά της.

Μια ξένη πηγή που γνωρίζει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός ειρηνευτικού σχεδίου εξέφρασε άλλες ανησυχίες. Φοβάται ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια «λωρίδα ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων εντός του Λιβάνου και να απαγορεύσει στους Λιβανέζους την είσοδο σε αυτήν.

Σύμφωνα με την πηγή, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ερμηνευθεί σε όλο τον κόσμο ως «ενεργή κατοχή» λιβανικού εδάφους, ακόμη και αν ο IDF δεν έχει μόνιμη παρουσία στη λωρίδα και υποχωρήσει στο ισραηλινό έδαφος.

Νέα διεθνής δύναμη

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέας διεθνούς δύναμης με ανανεωμένη και διευρυμένη εντολή κατά μήκος των λιβανικών συνόρων. Θα έχουν περισσότερες εξουσίες από τις δυνάμεις της UNIFIL που βρίσκονται επί του παρόντος στην περιοχή.

Σύμφωνα με πηγή της Haaretz, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δυνάμεις της UNIFIL «δεν εκπλήρωσαν το καθήκον τους», δηλαδή δεν εμπόδισαν τη δημιουργία υποδομής της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Αμερικανική παρουσία

Αυτή τη στιγμή, σήμερα 21 Οκτωβρίου, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Amos Hochstein επισκέπτεται τη Βηρυτό. Σύμφωνα με το Axios, μόλις παρέδωσε στην κυβέρνηση του Λιβάνου ένα έγγραφο με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το Ισραήλ είναι έτοιμο να σταματήσει τις εχθροπραξίες στον Λίβανο.

Ο Hochstein είπε ότι η απλή συμμόρφωση με την απόφαση 1701 «δεν αρκεί» για να επιτευχθεί αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν μια φόρμουλα που θα τερματίσει τη σύγκρουση μια για πάντα.

«Το ψήφισμα 1701 τερμάτισε επιτυχώς τον πόλεμο το 2006, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: Κανείς δεν έκανε τίποτα για να το εφαρμόσει», είπε ο Χόχσταϊν. «Η έλλειψη εφαρμογής επί πολλά χρόνια συνέβαλε στην τρέχουσα σύγκρουση. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Αύριο, 22 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα προσγειωθεί στο Ισραήλ. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ. Μάλλον, μεταξύ άλλων θεμάτων, θα συζητήσουν τη φόρμουλα κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ