Γιατί δεν ανακοινώνεται ο διάδοχος του Σινουάρ: Τι συμβαίνει στην ηγεσία της Χαμάς


Η Χαμάς έχει σκοπό να εκλέξει τον νέο της ηγέτη το Μάρτιο του 2025 αλλά μέχρι τότε θα διοικείται από μία πενταμελή επιτροπή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC πενταμελής επιτροπή θα αναλάβει τη διοίκηση της Χαμάς μέχρι τον Μάρτιο του 2025 που θα εκλέξει τον νέο της ηγέτη. Αξιωματούχοι της Χαμάς αποκάλυψαν στο Βρετανικό δίκτυο ότι είναι πολύ πιθανό να διατηρήσουν μυστική την ταυτότητα του νέου ηγέτη της οργάνωσης για λόγους ασφαλείας, μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ.

Ανάλογη τακτική είχε ακολουθηθεί και το 2003, όταν η Χαμάς κράτησε κρυφή την ταυτότητα του ηγέτη της μετά τη δολοφονία του Sheikh Ahmed Yassin από το Ισραήλ, καθώς και του διαδόχου του, Abdel Aziz al-Rantisi. Ο νέος ηγέτης της Χαμάς αναμένεται να εκλεγεί τον Μάρτιο του 2025, αλλά μέχρι τότε η οργάνωση θα διοικείται από μια προσωρινή πενταμελή επιτροπή. Μέλη της επιτροπής είναι οι Khalil al-Hayya, Khaled Meshaal, Zaher Jabarin, Muhammad Darwish, ενώ το πέμπτο μέλος παραμένει ανώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Ευθύνη για τις περισσότερες πολιτικές

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Khalil al-Hayya έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες πολιτικές και εξωτερικές υποθέσεις, εκτός από την άμεση εποπτεία των θεμάτων που σχετίζονται με τη Γάζα. Ως αποτέλεσμα, λειτουργεί ουσιαστικά ως ενεργός επικεφαλής του κινήματος.

Όπως ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ, η Χαμάς πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον Γιαχία Σινουάρ με έναν νέο πολιτικό ηγέτη που θα εδρεύει εκτός της Λωρίδας της Γάζας ενώ ο αδελφός του, ο Μοχάμαντ Σινουάρ, αναμένεται ότι θα αναλάβει σημαντικότερο ρόλο και θα διευθύνει τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η νέα ηγεσία της Χαμάς

Στις συζητήσεις για τη νέα ηγεσία της η Χαμάς θα πρέπει να λάβει υπόψη τις προτιμήσεις του βασικού υποστηρικτή της, του Ιράν, αλλά και τα συμφέροντα του Κατάρ, όπου διαμένουν σήμερα όλοι οι βασικοί υποψήφιοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως, αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από τρεις μήνες που η Χαμάς μένει χωρίς ηγέτη. Ο προκάτοχός του, ο Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε στο Ιράν τον Ιούλιο, πιθανώς από το Ισραήλ, το οποίο ωστόσο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Όταν τον αντικατέστησε ο Σινουάρ, συγχώνευσε στο πρόσωπό του τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στη Γάζα. Δεν φαίνεται, όμως, ότι αυτό θα συνεχιστεί και με τον επόμενο ηγέτη, η ταυτότητα του οποίου μάλιστα ενδέχεται να αργήσει να αποκαλυφθεί.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ