Σοκ στην Τουρκία: Η μαφία των νεογέννητων και η εκμετάλλευση των ΜΕΘ


Στην Τουρκία, αποκαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, γνωστό ως «Μαφία των Νεογέννητων», που συγκλόνισε τη γείτονα χώρα. Η εγκληματική οργάνωση με επικεφαλής τον Fırat Sarı, εκμεταλλευόταν νεογνά και τις ανάγκες εντατικής θεραπείας σε ιδιωτικά νοσοκομεία για να αποσπά χρηματικά οφέλη από το τουρκικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Πώς δρούσε το κύκλωμα στην Τουρκία

Η μαφία των νεογέννητων έθετε υγιή βρέφη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) χωρίς ιατρικό λόγο, προκειμένου να αποσπούν χρηματικά ποσά από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα εν λόγω βρέφη στη ΜΕΘ, γίνονταν ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιατρικές επιπλοκές, οδηγώντας τελικά στο θάνατο τουλάχιστον 21 παιδιών​.

Το συγκεκριμένο κύκλωμα απέσπασε τεράστια ποσά, καθώς η παραμονή των βρεφών σε ΜΕΘ για έως και 14 ημέρες τιμολογήθηκε στον κρατικό ασφαλιστικό φορέα. Ορισμένες νοσοκόμες παρουσιάζονταν ψευδώς ως γιατροί, ενώ σε περιπτώσεις, τα βρέφη στέλνονταν σε νοσοκομεία που δεν διέθεταν κατάλληλο ιατρικό προσωπικό​.

Η εισαγγελία μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε ζήτησε ποινές από 177 έως 589 χρόνια για τα μέλη του κυκλώματος, με κατηγορίες ανθρωποκτονίας, απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογράφησης εγγράφων. Συνολικά, 9 ιδιωτικά νοσοκομεία έκλεισαν μετά τις αποκαλύψεις, και οι αρχές ερευνούν περαιτέρω τη διαφθορά στον τομέα της υγείας​.

Η οδύνη των γονέων

Μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους περιέγραψαν την αίσθηση αβοήθητης απόγνωσης όταν οι γιατροί απαιτούσαν μεγάλα ποσά, ενώ συνειδητοποιούσαν ότι τα βρέφη τους ήταν αχρείαστα συνδεδεμένα με μηχανήματα. Οι καταγγελίες αποκαλύπτουν την αδιαφορία και την κερδοσκοπία των εμπλεκόμενων, που αγνόησαν σκόπιμα την υγεία των μωρών για να αυξήσουν τα κέρδη τους​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ