Ανησυχητικές οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων λόγω ακρίβειας – Τι έκοψαν «μαχαίρι»


Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, με αυξημένες τιμές σε βασικά είδη διατροφής να περιορίζουν την κατανάλωση τροφίμων που αποτελούν πυλώνα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής.

Πτώση στην κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση ελαιολάδου έχει μειωθεί κατά περίπου 35% από το 2009, ενώ μόνο το 2023 σημειώθηκε επιπλέον πτώση κατά 7%. Ο περιορισμός αυτός αποδίδεται στις αυξημένες τιμές, οι οποίες συνδέονται με κλιματικές αλλαγές και προβλήματα στην παραγωγή. Παράλληλα, καταγράφηκε πτώση κατά 34% στην κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος, 20% στα αμνοερίφια και 32% στα ψάρια, ενώ τα γαλακτοκομικά και τα φρέσκα φρούτα σημείωσαν επίσης μειώσεις στην κατανάλωση, με το φρέσκο γάλα να παρουσιάζει πτώση 42% και τα μήλα 34%​.

Αύξηση σε όσπρια, αυγά και έτοιμο φαγητό

Μπροστά στην ακρίβεια, οι Έλληνες στρέφονται σε πιο οικονομικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα αυγά, η κατανάλωση των οποίων αυξήθηκε κατά 198%. Αντίστοιχα, τα όσπρια κατέγραψαν αύξηση 21% λόγω της προσιτής τους τιμής. Ωστόσο, η μείωση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών προκαλεί ανησυχία, καθώς υπονομεύεται η θρεπτική ποιότητα της μεσογειακής διατροφής​.

Αύξηση του delivery

Ανησυχητική είναι η στροφή προς το έτοιμο φαγητό, με τη μέση ετήσια δαπάνη για delivery να αυξάνεται κατά 184% από το 2009 έως το 2023. Αυτό το φαινόμενο συνδέεται με χαμηλότερης ποιότητας διατροφή, καθώς το έτοιμο φαγητό είναι πλούσιο σε λιπαρά και αλάτι, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των επόμενων γενεών​.

Η συνολική εικόνα δείχνει ότι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες στην Ελλάδα επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της διατροφής, με μείωση στην κατανάλωση σημαντικών θρεπτικών τροφών και αύξηση της εξάρτησης από έτοιμα γεύματα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ