Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν σε ηλικία 86 ετών – Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του Ερντογάν


Σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε ο Φετουλάχ Γκιουλέν, γνωστός Τούρκος ιεροκήρυκας και ιδρυτής του κινήματος «Χιζμέτ», το οποίο είχε αποκτήσει μεγάλη επιρροή τόσο στην Τουρκία όσο και διεθνώς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Herkul.org, ο Γκιουλέν πέθανε σε νοσοκομείο της Πενσυλβάνιας, όπου νοσηλευόταν για χρόνια προβλήματα υγείας. Ζούσε στις ΗΠΑ αυτοεξόριστος από το 1999.

Αυτοεξόριστος και αμφιλεγόμενος ηγέτης

Γεννημένος το 1941 στην Ερζερούμ της Τουρκίας, ο Φετουλάχ Γκιουλέν ανήλθε ως θρησκευτικός ηγέτης και διανοούμενος, προωθώντας ένα μήνυμα διαλόγου και εκπαίδευσης μέσα από το κίνημά του, «Χιζμέτ». Με το πέρασμα των χρόνων, το κίνημά του δημιούργησε ένα ευρύ δίκτυο σχολείων, μέσων ενημέρωσης και επιχειρήσεων, αποκτώντας μεγάλη επιρροή. Ωστόσο, η σχέση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδεινώθηκε, με αποκορύφωμα την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Οι κατηγορίες για πραξικόπημα

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το σχέδιο ανατροπής. Παρά τις κατηγορίες, ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή και καταδίκασε την απόπειρα ως αντίθετη με τις αξίες του. Η Τουρκία ζήτησε την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να προκύψουν εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν είχε αποκτήσει επιρροή τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας, με σχολεία και κοινότητες σε διάφορες χώρες. Κριτικοί του τον κατηγορούν για δημιουργία ενός «παράλληλου κράτους», ενώ οι υποστηρικτές του τον περιγράφουν ως έναν προωθητή διαλόγου και μετριοπαθούς Ισλάμ. Η σχέση του με τον Ερντογάν ήταν κάποτε συμμαχική, αλλά κατέρρευσε πλήρως μετά από διαφωνίες και σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην αυτοεξορία του στο Σέιλορσμπουργκ της Πενσυλβάνια, αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας. Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την Τουρκία, καθώς υπήρξε ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες της χώρας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ