Σκληρή επίθεση Μητσοτάκη σε ακροδεξιά κόμματα και ΠΑΣΟΚ

Dimitris Papamitsos (Press Photographer +306946384863)

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε σε έντονη επίθεση εναντίον κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, κατηγορώντας τα για προώθηση ακραίων ιδεών που βλάπτουν τη χώρα. Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «πατριώτες της φακής» και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα έδαφος αντίστοιχο με αυτό που έχουν διαμορφώσει ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία και η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμισαν ότι η διατύπωση υπερβολικών θέσεων σχετικά με το μεταναστευτικό και την ελληνοτουρκική πολιτική, στοχεύει στην προσέλκυση ψήφων με τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων. Η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, χαρακτήρισε «αντεθνική» την πρόταση της ελληνικής ακροδεξιάς για μεταφορά των μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει όριο 1% μεταναστών ανά νησί.

Η δυναμική Όρμπαν και Λεπέν στην Ευρώπη

Η αυξανόμενη επιρροή του Όρμπαν και της Λεπέν στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και η προώθηση ενός εθνικιστικού μετώπου ανησυχούν την ελληνική κυβέρνηση. Οι δύο ηγέτες προωθούν μια ευρωπαϊκή ομάδα κυρίαρχων κομμάτων με στόχο την ενίσχυση των ακραίων ιδεών σε επίπεδο Ε.Ε., δημιουργώντας αντιδράσεις από τα κυβερνητικά επιτελεία άλλων χωρών.

Κόντρα με ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της και στην αξιωματική αντιπολίτευση, με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει έδαφος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βιώνει εσωκομματική κρίση. Η πρώτη πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή την Τετάρτη, όπου θα συζητηθεί η αντιπυρική περίοδος. Η κυβέρνηση αναμένει να δει εάν το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τη ρητορική του «όχι σε όλα» ή θα εξελιχθεί σε μια πιο αξιόπιστη αντιπολίτευση με κοστολογημένες προτάσεις.

Η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει επίσης την επιδίωξη ευρύτερων συναινέσεων, ειδικά σε θεσμικές αλλαγές, όπως η επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, με την κυβέρνηση να ελπίζει σε θετική στάση από την αντιπολίτευση.

Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τα ακροδεξιά κόμματα εντείνεται, καθώς επιχειρούν να εκμεταλλευτούν ευαίσθητα θέματα όπως το μεταναστευτικό. Παράλληλα, οι πολιτικές εξελίξεις στην κεντροαριστερά φέρνουν το ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο, με την κυβέρνηση να το αντιμετωπίζει ως τον βασικό της αντίπαλο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ