Νέα στρατιωτική επιχείρηση από το Ισραήλ – Σκληρό μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ


Σε μία νέα φάση κλιμάκωσης φαίνεται να εισέρχεται η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, καθώς η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους της λιβανικής οργάνωσης, με επικεντρωμένες επιθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που φέρεται να υποστηρίζουν οικονομικά τη Χεζμπολάχ. Η κίνηση αυτή ακολούθησε την απόπειρα επίθεσης με drone στο σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Καισάρεια.

Στρατηγικοί στόχοι στη Βηρυτό

Οι επιθέσεις στόχευσαν κυρίως το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα «Αλ Καρντ αλ Χάσαν», γνωστό για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το ίδρυμα λειτουργεί ως σημαντικός κόμβος για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης, με επιδρομές να λαμβάνουν χώρα τόσο στα νότια προάστια της Βηρυτού όσο και σε ανατολικές περιοχές του Λιβάνου.

Καταστροφές και ανθρωπιστική κρίση

Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν πανικό σε κατοίκους της περιοχής Σαΐντα και άλλων περιοχών, με μαρτυρίες να περιγράφουν σκηνές χάους και καταστροφής. Οι κάτοικοι των επηρεασμένων περιοχών εγκατέλειψαν τις εστίες τους υπό το φόβο νέων επιθέσεων. Οι επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων επεκτάθηκαν και σε άλλα σημεία, με καταστροφές σε δεκάδες κοινότητες του νότιου Λιβάνου.

Ανταπόκριση της Χεζμπολάχ και Διεθνείς Αντιδράσεις

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για νέες επιθέσεις, χτυπώντας στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ισραήλ, ενώ ανακοίνωσε και την κατάρριψη ισραηλινού drone. Οι απώλειες στον Λίβανο έχουν ξεπεράσει τους 1.400 θανάτους από την έναρξη των επιθέσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπερνούν τους 700.000.



Στρατηγική και στόχοι του Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι ο στόχος είναι η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ και η ασφαλής επιστροφή των 60.000 κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Οι ισραηλινές δυνάμεις επικεντρώνονται σε επιχειρήσεις για την καταστροφή υποδομών και συστημάτων εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.



Επιχειρήσεις και στη Λωρίδα της Γάζας

Ταυτόχρονα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς. Οι τελευταίες επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, γεγονός που προστίθεται στην ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Η κατάσταση στον Λίβανο και τη Γάζα παραμένει κρίσιμη, ενώ ο διεθνής παράγοντας παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση και τις πιθανές συνέπειες σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ