Ως μία «βόμβα» στα θεμέλια της χώρας και «ένα από τα κορυφαία προβλήματα της σημερινής Ελλάδας», ανέφερε το δημογραφικό η υπουργός Συνοχής και Οικογένειας
Στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες, μέσα από ένα πλέγμα μέτρων και εξειδικευμένων στοχεύσεων για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που ήδη έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται και θα ενταθούν στο άμεσο μέλλον, για την ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος, αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας σήμερα στο 5o Olympia Forum, που πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία.
Χαρακτηρίζοντας το δημογραφικό ως μία «βόμβα» στα θεμέλια της χώρας και «ένα από τα κορυφαία προβλήματα της σημερινής Ελλάδας, παρά το γεγονός της παγκόσμιας διάστασής του» και ζήτημα «επιβίωσης» για τις περιφέρειες, τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό αποτελεί «κεντρικό πυλώνα για την περιφερειακή ανάπτυξη». Υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη στήριξη και την ανάταξη του Έβρου, σημείωσε ότι αυτές δεν αποτελούν «μία αποσπασματική πολιτική και ήδη επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε 13 Περιφερειακά Σχέδια Δράσης για το Δημογραφικό».
Διευκρίνισε δε, ότι «κάθε σχέδιο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας», με το σκεπτικό της δυσκολίας «να αλλάξεις την κουλτούρα, να πείσεις έναν άνθρωπο να μην εγκαταλείψει τον τόπο του, είτε για τα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε για το εξωτερικό». Σχετικά, ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν στην περιφέρεια νέα ζευγάρια, παρά τα οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικά κίνητρα, «όταν βλέπουμε ότι 2,1 εκατομμύρια κάτοικοι στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κεντρικού Τομέα Αθηνών καταλαμβάνουν το 2,8% της έκτασης της Ελλάδας».
Αναφερόμενη στο στεγαστικό πρόβλημα, η κ. Ζαχαράκη, είπε ότι ήδη υλοποιούνται αρκετά προγράμματα που βοηθούν προς την εξομάλυνση του ζητήματος και τόνισε την ιδιαίτερη αποδοχή που έχει το «Σπίτι Μου Ι», ειδικά από τα νέα ζευγάρια, ενώ πρόσθεσε ότι το 2025 έρχεται το «Σπίτι Μου ΙΙ», το οποίο θα είναι προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ και θα αφορά δικαιούχους έως 50 ετών. Ακόμη, αναφέρθηκε σε ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως την Κοινωνική Αντιπαροχή, την εξεύρεση κατοικιών και κίνητρα για δημόσιους υπαλλήλους σε ακριτικές περιοχές, με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ. Επιπλέον, σημείωσε και τις παράλληλες πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν τα νέα ζευγάρια, με τις «νταντάδες της γειτονιάς», για τη φύλαξη των παιδιών (ένα πρόγραμμα που θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα το 2025 με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ), αλλά και την κατακόρυφη αύξηση των κονδυλίων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμΕΑ. Τόνισε δε, ότι στα τέλη του μήνα θα δημοσιευθεί πρόσκληση προς τους δήμους και τους ιδιώτες για τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε υφιστάμενους ή νέους σταθμούς, με χρηματοδότηση 70 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης, προανήγγειλε τη θέσπιση φοροαπαλλαγής οικειοθελών παροχών και vouchers από τις επιχειρήσεις σε νέους γονείς, κάτι που αφορά παροχές των επιχειρήσεων σε νέους γονείς και για διάστημα έως 12 μήνες από την απόκτηση παιδιού, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Την κατάργηση του φόρου 15% που επιβάλλεται στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών, καθώς και την καθιέρωση του δωρεάν προληπτικού ελέγχου γονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών.
Για το επίδομα γέννας, είπε ότι μπορεί να μην λύνει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, αλλά αυξήθηκε το ποσό στα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί μέχρι και 3.500 ευρώ, ως μία βοήθεια των νέων γονιών στα πρώτα τους βήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 2023, 5.886 μητέρες έλαβαν 8.773.000 ευρώ, 1.125 εκ των οποίων ήταν στον νομό Ηλείας.
Τέλος, η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι «ισχυρές κοινωνικές πολιτικές, πέρα από τις ευρύτερες προοπτικές που δημιουργούν, ενισχύουν και το ευρύτερο αποτύπωμα της περιοχής. Μόνο θετικό πρόσημο μπορούν να αποφέρουν για την ανάπτυξη της Ηλείας, σε μια εποχή που πρέπει να ψάχνουμε διαρκώς για καινοτομίες και να μην αφήνουμε ευκαιρία να πάει χαμένη. Δουλειά όλων μας είναι να απελευθερώσουμε δυνάμεις. Να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία, όλα τα εργαλεία που εμφανίζονται μπροστά μας, ώστε να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυναμικά και να δώσουμε στην περιοχή την προσοχή και την ανάπτυξη που αξίζει, προς όφελος όλων των πολιτών».