Σήμα κινδύνου για τους ωκεανούς: Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην αναπνοή δελφινιών


Μια νέα μελέτη προκαλεί ανησυχία για την έκταση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, η οποία έχει φτάσει μέχρι τα βάθη των ωκεανών 

Μικροπλαστικά βρέθηκαν για πρώτη φορά στην αναπνοή των δελφινιών, σύμφωνα με μια μελέτη που υποδηλώνει ότι τα θαλάσσια θηλαστικά εισπνέουν επιβλαβείς ρύπους όταν αναζητούν αέρα. Αμερικανική ερευνητική ομάδα, της οποίας τα προκαταρκτικά ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Plos One, ανησυχεί για την πιθανή επίδραση των εισπνεόμενων πλαστικών στους πνεύμονες των ζώων.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα εκπνεόμενου αέρα από ρινοδέλφινα σε δύο τοποθεσίες: τον κόλπο Σαρασότα, στη Φλόριντα, μια αστική εκβολή, και τον κόλπο Μπαρατάρια, στη Λουιζιάνα, μια αγροτική τοποθεσία. Βρήκαν μικροπλαστικά στην αναπνοή και των 11 ρινοδέλφινων από τα οποία έλαβαν δείγμα, κάτι που τους οδήγησε στο συμπέρασμασ να πιστέψουν ότι τα εισπνεόμενα πλαστικά ήταν αερομεταφερόμενα.

Μελέτες έχουν εντοπίσει μικροπλαστικά παντού, ακόμη και σε σπαρθένες τοποθεσίες όπως το Έβερεστ, ανεξάρτητα από την αστικοποίηση ή την ανάπτυξη. Η μεταφορά τέτοιων σωματιδίων από τον άνεμο επιδεινώνει τη ρύπανση. Πολλά από τα μικροπλαστικά που βρέθηκαν στα δείγματα της αναπνοής των δελφινιών ήταν πολυεστέρας, ένα κοινό πολυμερές που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ρούχων, το οποίο αποβάλλει τεράστιες ποσότητες σωματιδίων όταν πλένεται, ειδικά σε ζεστούς κύκλους.

Η Λέσλι Χαρτ, συν-συγγραφέας της μελέτης και εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα, δήλωσε: «Η εισπνοή μικροπλαστικών από τον άνθρωπο είναι ένα εκκολαπτόμενο πεδίο, αλλά έχουν γίνει κάποιες μελέτες για την άγρια ζωή. Το γεγονός ότι τα δελφίνια έχουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα πνευμόνων και παίρνουν βαθιές αναπνοές μπορεί να σημαίνει ότι εκτίθενται σε υψηλότερες δόσεις μικροπλαστικών από τους ανθρώπους».

Οι άνθρωποι και τα ζώα εκτίθενται σε μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικής ρύπανσης γνωστά ως μικροπλαστικά, στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα, τα οποία έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Οι κύριες οδοί έκθεσης είναι η κατάποση και η εισπνοή. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η εισπνοή πλαστικών μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των πνευμόνων και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

«Μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πώς τα δελφίνια εκτίθενται σε μικροπλαστικά», είπε ο Χαρτ, ο οποίος έχει μελετήσει τα πλαστικά σε δελφίνια για μια δεκαετία. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με το ερευνητικό πρόγραμμα για τα δελφίνια Σαρασότα, το ζωολογικό κήπο Μπρούκφιλντ του Σικάγο και το Εθνικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Θηλαστικών. Οι ερευνητές ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τις πιθανές επιπτώσεις στα δελφίνια στην περιοχή του κόλπου Μπαρατάρια, επειδή τα ζώα είχαν ήδη κακή πνευμονική υγεία λόγω της πετρελαιοκηλίδας του Deepwater Horizon το 2010. «Υπάρχει πιθανότητα αυτό να επιδεινώσει τα προβλήματα», είπε η Χαρτ.

Με πληροφορίες από τον Guardian


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ