Υπουργείο Ανάπτυξης: Νέο πακέτο μέτρων 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις και θέσεις εργασίας


Νέο μοντέλο παραγωγικού μετασχηματισμού φέρνει το υπουργείο Ανάπτυξης με στοχευμένη στήριξη σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας

Μία μεγάλη αναπτυξιακή «ένεση» κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης για την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, καθώς και για τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα, μέσω του παραγωγικού μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με την «Απογευματινή», το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης, που θα παρουσιαστεί σήμερα, Κυριακή 20/10 από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα αγγίζει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στόχος είναι η μόχλευση άλλων 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια.

Σε αυτό περιλαμβάνονται πρόσθετα κίνητρα για επιχειρήσεις, μείωση του διοικητικού βάρους και προσδιορίζονται οι παραγωγικοί τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν οι επενδύσεις.

Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει επενδύσεις που θα γίνουν στοχευμένα σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, προκειμένου και να αντιμετωπιστούν προβλήματα φυγής των νέων από σχετικά απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος.

Το νέο μοντέλο του παραγωγικού μετασχηματισμού θα περιλαμβάνει το καθεστώς μεγάλων επενδύσεων που ήταν ενταγμένες στον αναπτυξιακό νόμο, καθώς και όλες τις στρατηγικές επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδος.

Παράλληλα, θα καλυφθούν όλες οι τουριστικές επενδύσεις στο πλαίσιο του υφιστάμενου αναπτυξιακού, καθώς και 61 εν εξελίξει στρατηγικές επενδύσεις ύψους 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των εμβληματικών επενδύσεων ακόμη και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Βασικός στόχος είναι να γίνει η βιομηχανία της Ελλάδας πιο ανταγωνιστική, πιο δυναμική και πιο παραγωγική, με σκοπό να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον που θα καθιστά την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστική σε νέες επενδύσεις και στην υλοποίηση νέων επιχειρηματικών ιδεών, δημιουργώντας καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Έτσι, θα ανοιχτούν και νέοι δρόμοι διασύνδεσης με τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες που έφυγαν για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, έτσι ώστε να επιστρέψουν στη χώρα τους, να εργαστούν εδώ και να φτιάξουν, στον τόπο τους, τις οικογένειές τους.

Με το νέο παραγωγικό μοντέλο εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που διαμορφώνονται σε:

  • 250% για έργα συνεργασίας με startups και ερευνητικά κέντρα
  • 300% για ΜμΕ έντασης γνώσης
  • 315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των δύο προηγούμενων ετών.

Παράλληλα, επεκτείνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας, ενώ επιπλέον διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors. Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ. ενώ μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών, ενώ θεσπίζεται και η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.

Το δημοσιονομικό κόστος με βάση την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα εκτιμάται σε 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ωστόσο αναμένονται πολλαπλάσια οφέλη στην πραγματική οικονομία.

Ακόμη ένας βασικός στόχος του υπουργείου Αναπτύξης ειναι η μείωση της γραφειοκρατίας. Σκοπός είναι η μείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα καταργηθούν 15 χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σημαντική συμβολή για το νέο παραγωγικό μοντέλο θα αποτελέσει και η επέκταση του θεσμού της Golden Visa, η οποία πλέον εστιάζει στην στις επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή Golden Visa για επένδυση ποσού 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση-μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων.

Χρήσιμο εργαλείο είναι και το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ».

Στη δράση συνολικού προυπολογισμού 300 εκατομμυρίων ευρώ μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης ερευνητικών έργων μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς για έρευνα και ανάπτυξη από επιχειρήσεις, για συμπράξεις με ερευνητικούς οργανισμούς και για αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ