ΣτΕ: Τα πιθανά σενάρια για την αγορά ακινήτων αν κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις


Η επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στην κτηματαγορά και τους δήμους, καθώς θα κρίνει τη συνταγματικότητα των προβλέψεων που αφορούν τα ύψη και τον όγκο των κτιρίων. Η απόφαση, που αναμένεται στο τέλος του 2024, αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς εκατοντάδες οικοδομικές άδειες και υπό κατασκευή κτίρια παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Τα τρία σενάρια της απόφασης

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει τρία ενδεχόμενα να εξετάσει:

  1. Συνταγματικότητα των διατάξεων: Σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει τις διατάξεις συνταγματικές, θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση των αδειών και την ολοκλήρωση των έργων.
  2. Αντισυνταγματικότητα με αναδρομική ισχύ: Εάν κριθούν αντισυνταγματικές με αναδρομική ισχύ, θα προκύψουν σημαντικές συνέπειες, καθώς ακυρώνονται οικοδομικές άδειες, με την πιθανότητα κατεδαφίσεων ορόφων να βρίσκεται στο τραπέζι.
  3. Συνταγματικότητα με περιορισμούς στο μέλλον: Μπορεί επίσης να αποφασιστεί η επιβολή περιορισμών στις μελλοντικές οικοδομικές άδειες, απαιτώντας ειδική αιτιολογημένη επιστημονική έκθεση για την έγκριση νέων αδειών.

Ο Δήμος Αλίμου υπήρξε πρωτοστάτης στην αμφισβήτηση των διατάξεων, με τον δήμαρχο, Ανδρέα Κονδύλη, να τονίζει ότι η συνταγματικότητα των διατάξεων του ΝΟΚ θα δημιουργήσει ένα κύμα οικοδομικών έργων, που θα αλλοιώσουν την εικόνα των πόλεων. Αντίθετα, η αναγνώριση της αντισυνταγματικότητας θα περιορίσει την ανέγερση κτιρίων μεγάλου ύψους και όγκου.

Επιπτώσεις στην αγορά

Σε περίπτωση που κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του ΝΟΚ, οι πολεοδομικές υπηρεσίες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην οριστικοποίηση των οικοδομικών αδειών, καθώς πολλά έργα θα πρέπει να επανεξεταστούν. Από την άλλη, αν κριθούν συνταγματικές, η έγκριση της απόφασης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πολεοδομικό τοπίο, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλούς συντελεστές δόμησης​.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ