Χαμάς: Πιθανός διάδοχος του Σινουάρ ο Χαλίλ αλ-Χάγια – Την φέρνει ακόμη πιο κοντά στο Ιράν


Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο διάδοχος του Γιαχία Σινουάρ δεν πρόκειται να απομακρυνθεί πολύ από την γραμμή των προηγούμενων ηγετών

Μετά την εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ στη Ράφα, η Χαμάς έχει μείνει ακέφαλη, όμως αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ. Ωστόσο, εκτός από το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Σινουάρ στην ηγεσία της οργάνωσης, σημασία έχει και το πως θα ανακατανεμηθεί το παιχνίδι στις χώρες της Μέσης Ανατολής και πολύ περισσότερο στο Ιράν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Χαμάς είναι πιθανό να ορίσει τον Χαλίλ αλ-Χάγια ως διάδοχο του δολοφονημένου ηγέτη Γιαχία Σινουάρ, ευθυγραμμίζοντάς την πιο κοντά στο Ιράν και δίνοντας στον κύριο υποστηρικτή της μεγαλύτερη επιρροή στο επόμενο στάδιο του πολέμου της οργάνωσης με το Ισραήλ.

Ο Αλ-Χάγια είναι προστατευόμενος του Ισμαήλ Χανίγια, προκατόχου του Σινουάρ, ο οποίος πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε από το Ισραήλ στην Τεχεράνη τον Ιούλιο. Μάλιστα ο ίδιος ηγείται των έμμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ τόσο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα όσο και για την απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου πέρυσι, οι οποίες πυροδότησαν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Αναλυτές επισημαίνουν πως ο επόμενος ηγέτης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προέρχεται από την ηγεσία του κινήματος στη Ντόχα και δεν θα απομακρυνθεί από την πορεία την οποία είχε χαράξει ο Σινουάρ.

Μια πρώτη ένδειξη πως προετοιμάζεται να αναλάβει την ηγεσία της Χαμάς είναι οι τηλεοπτικές δηλώσεις που παραχώρησε την Παρασκευή. Στην ομιλία του ορκίστηκε να χρησιμοποιήσει τη δολοφονία του Σινουάρ από το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα ως κίνητρο για να συνεχίσει να πολεμά, λέγοντας ότι οι όμηροι «δεν θα επιστρέψουν σε εσάς αν δεν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα», όπως και ότι «το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από τη Γάζα και οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές πρέπει να απελευθερωθούν. «Θα κρατήσουμε τον όρκο μας σε σένα Αμπού Ιμπραήμ και η σημαία σου δεν θα πέσει», είπε ο Αλ-Χάγια, αναφερόμενος στον Σινουάρ,


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ