Αποχή από πλειστηριασμούς τραπεζών και funds αποφάσισαν οι δικηγόροι της Αθήνας


Αποχή από τις 21 έως τις 29 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν οι δικηγόροι της Αθήνας

Στοχευμένες αποχές, από 21 έως 29 Οκτωβρίου 2024, από τις διαταγές πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης των Τραπεζών και funds, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ). Παράλληλα αποφασίστηκε η συνέχιση της στοχευμένης αποχής από 22 έως και 29 Οκτωβρίου 2024 λόγω του νέου δικαστικού χάρτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Το ΔΣ του ΔΣΑ κατά τη συνεδρίασή του στις 17.10.2024 επανέλαβε την πάγια θέση του σώματος για την προστασία των οικονομικά αδύναμων και ευάλωτων πολιτών και δανειοληπτών και με αφορμή την πρόσφατη ενέργεια των Τραπεζών, funds και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (Servicers) να αιτηθούν τη χορήγηση πρόσβασής τους στη διαδικτυακή εφαρμογή του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», επιχειρώντας τον αποκλεισμό των δικηγόρων που έχουν το συγκεκριμένο δικαίωμα πρόσβασης στο πλαίσιο ασκήσεως του λειτουργήματός τους, το ΔΣ του ΔΣΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός.

Οι εν λόγω εταιρείες έχουν προφανώς αποθρασυνθεί από την ευνοϊκή γι’ αυτές κυβερνητική πολιτική χάρη στην οποία απολαμβάνουν σειρά προνομίων και ευεργετικών διατάξεων αλλά και την αδράνεια του ελεγκτικού έργου της εποπτεύουσας Τράπεζας της Ελλάδος έναντι πλειάδας καταχρηστικών πρακτικών και συμπεριφορών τους, έφτασαν στο σημείο να ζητούν ακώλυτη πρόσβαση σε κτηματολογικά στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι το δικηγορικό σώμα, από την πρώτη στιγμή, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, διότι δεν εξασφαλίζουν την λυσιτελή προστασία των ευάλωτων οφειλετών, και δη της πρώτης κατοικίας τους. Με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού νόμου (ν. 4738/2020) η προστασία των ευάλωτων οφειλετών είναι απισχνασμένη και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι αποφλοιωμένη και κόλουρη σε σχέση με το προϊσχύον καθεστώς επανέρχεται στην πάγια θέση για λυσιτελή νομοθετική προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και επέκταση του ρυθμιστικού πεδίου του άρθρ. 938 ΚΠολΔ και σε όσες περιπτώσεις αναγκαστικής εκτέλεσης εξαιρούνται σήμερα αυτού.

Το ΔΣ του ΔΣΑ επικροτεί τη στάση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά δήλωσε ότι δεν συντρέχουν οι εκ του νόμου προϋποθέσεις αλλά ούτε τέτοια αναγκαιότητα για τη χορήγηση τέτοιας πρόσβασης σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.
Μετά ταύτα, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε:

1. Τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής από την προσεχή Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 έως και την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024 από την κατάθεση και τη συζήτηση υποθέσεων εγγραφής ( όχι όμως και εξάλειψης) προσημειώσεων (τόσο των πληρεξουσίων δικηγόρων όσο και των δικηγόρων που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο του Ν. 5095/2024) και αναστολή της από τις υποθέσεις εξάλειψης προσημειώσεων υποθήκης.

2. Τη στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από την προσεχή Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 έως και την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024 από την κατάθεση για την έκδοση και από την επίδοση διαταγών πληρωμής και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης Τραπεζών, funds και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (Servicers).

Υπέρ ψήφισαν: ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός, η Αντιπρόεδρος Μαρινέττα Γούναρη, ο Αντιπρόεδρος Μιχαήλ Καλαντζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Χριστίνα Τσαγκλή, ο Σύμβουλος-Ταμίας Ιωάννης Αβαρκιώτης και οι Σύμβουλοι Ευστάθιος Αναλυτής, Ευάγγελος Αυγουλάς, Άννα Ζουρνατζή, Χρήστος Κακλαμάνης, Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Δημήτριος Λυρίτσης, Θεόδωρος Μαντάς, Αλέξανδρος Μαντζούτσος, Χρυσούλα Μαρινάκη, Χριστίνα Πέλκα

Κατά ψήφισαν: Δημήτριος Αναστασόπουλος, Φώτιος Γιαννούλας, Σωτήριος Διαμαντόπουλος, Στυλιανός Λεριός, Χρίστος (Τίτος) Χριστόπουλος

Αντιπαραθετική πρόταση υπέβαλε ο Σύμβουλος Αντώνιος Αντανασιώτης.

Παρόντες δήλωσαν οι Σύμβουλοι Γεώργιος Βλάχος, Ευγενία Κουνιάκη και Θωμάς Καμενόπουλος

Β] Περαιτέρω, με δεδομένο ότι η κατάσταση από την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη στα δικαστήρια της Αθήνας δεν έχει βελτιωθεί ουσιωδώς και παραμένουν ακόμη αρρύθμιστα πολλά ζητήματα (έκδοση πιστοποιητικών, κατά τόπον αρμοδιότητα καταργηθέντων Ειρηνοδικείων καθημερινή ταλαιπωρία δικηγόρων και πολτιών), το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής από τις 22 έως και τις 29 Οκτωβρίου 2024:

1. Από την εκδίκαση όλων των υποθέσεων στις περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς και στα πρώην Ειρηνοδικεία, πλην του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών.
2. Από την εκδίκαση ανακοπών που εκδικάζονται στο ισόγειο του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών, πινάκια ΟΔΑ (αιθ. 17) και ΟΓΑ (αίθ.16)

Υπέρ ψήφισαν: ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός, η Αντιπρόεδρος Μαρινέττα Γούναρη, ο Αντιπρόεδρος Μιχαήλ Καλαντζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Χριστίνα Τσαγκλή, ο Σύμβουλος-Ταμίας Ιωάννης Αβαρκιώτης και οι Σύμβουλοι Ευστάθιος Αναλυτής, Ευάγγελος Αυγουλάς, Άννα Ζουρνατζή, Χρήστος Κακλαμάνης, Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Δημήτριος Λυρίτσης, Θεόδωρος Μαντάς, Αλέξανδρος Μαντζούτσος, Χρυσούλα Μαρινάκη, Χριστίνα Πέλκα

Κατά ψήφισαν: Δημήτριος Αναστασόπουλος, Φώτιος Γιαννούλας, Σωτήριος Διαμαντόπουλος, Θωμάς Καμενόπουλος, Στυλιανός Λεριός, Χρίστος (Τίτος) Χριστόπουλος

Αντιπαραθετική πρόταση υπέβαλε ο Σύμβουλος Αντώνιος Αντανασιώτης, με την οποία συντάχθηκαν οι Σύμβουλοι Γεώργιος Βλάχος και Ευγενία Κουνιάκη και με την οποία εισηγήθηκε την προκήρυξη διήμερης καθολικής αποχής την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 και την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 με παράλληλη πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας τις αντίστοιχες ημέρες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ