Καλός γνώστης της ιστορικής κληρονομιάς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των αναγκαίων συμβολισμών που χρειάζεται κάθε κόμμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγει τη σημερινή ημερομηνία για να επισκεφτεί ένα νοσοκομείο.
Ήταν η 18η Οκτωβρίου του 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ έγινε για πρώτη φορά κυβέρνηση, «σημαδεύοντας» την πολιτική ιστορία του τόπου, κι ένας από τους λόγους που έχουν οι «κληρονόμοι» του για να υπερηφανεύονται είναι η «θεμελίωση» του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Για αυτό, σήμερα ο θριαμβευτής των εσωκομματικών εκλογών που ανανέωσε τη θητεία του ως πρόεδρος του κόμματος, επισκέπτεται συμβολικά τη Διατομεακή Μονάδα Μαστού στο Γ. Ν. «Έλενα Βενιζέλου».
Κι αν το πρόσωπο στην προεδρία δεν άλλαξε, όπως επιτακτικά ζητούσαν στελέχη που πυροδότησαν την εσωκομματική διαδικασία για εκλογές, φαίνεται ότι όντως το ΠΑΣΟΚ βγήκε πιο δυνατό από την επανεκλογή Ανδρουλάκη, βλέποντας όχι μόνο τον κόσμο του να προσέρχεται μαζικά στις κάλπες -οι ψηφοφόροι έφτασαν τις 300.000- αλλά και τα ποσοστά του να αυξάνονται και να καθιερώνεται χωρίς αντίπαλο στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των πολιτών, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε χθες από το ΣΤΑΡ, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει από το 11,8% στο 14,3%, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των φίλων του ΠΑΣΟΚ -το 77,3%- θεωρεί ότι με την επανεκλογή Ανδρουλάκη το κόμμα θα ανέβει ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και εκτιμήσεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα τηρήσει τον λόγο του περί της «τύχης» των υπόλοιπων πέντε συνυποψήφιών του για την προεδρία, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στην «πρώτη γραμμή». Οι τρεις πιο ισχυροί βάσει των ποσοστών που έλαβαν -Δούκας, Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου- πιθανότατα θα βρεθούν στο πολιτικό γραφείο που θα συγκροτηθεί, ενώ οι Κατρίνης και Γιαννακοπούλου ίσως αναλάβουν ρόλο «σκιώδους υπουργού».
Με το σύνθημα ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι κυβερνητικό κόμμα» -κι αυτό θέλει να το αποδείξει στις επόμενες εκλογές, ασκώντας αποτελεσματική αντιπολίτευση και πραγματοποιώντας άνοιγμα στην κοινωνία και τα πραγματικά της προβλήματα- αυτό που αναμένεται, είναι η συγκρότηση της νέας ομάδας, ένας «μίνι ανασχηματισμός», και οι τοποθετήσεις και των υπόλοιπων στελεχών. «Δεν περισσεύει κανένας», διαμηνύουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ στόχος είναι να λάβουν θέση ευθύνης όλα τα άξια στελέχη.
Σύντομα, θα δημιουργηθεί το «Πολιτικό Κέντρο» που με συνεχείς συσκέψεις θα καθορίζει τη στρατηγική στόχευσης, καθώς και Τομείς που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα στο κόμμα, με την ενίσχυση και των υφιστάμενων.