Γονατίζουν οι Έλληνες – Δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για στέγαση


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά τη δυσκολία πληρωμής ενοικίου. Το 26,1% των Ελλήνων δηλώνει ότι δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις πληρωμές στέγασης, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή η δυσμενής κατάσταση συνδέεται με μια σειρά παραγόντων, όπως οι χαμηλοί μισθοί, η αύξηση των τιμών των ακινήτων και οι επιπτώσεις της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Οικονομικές ανισορροπίες και αυξανόμενο κόστος στέγασης

Η εκτίναξη των τιμών των ακινήτων σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς έχει οδηγήσει τα ελληνικά νοικοκυριά σε δύσκολη θέση. Παρά την οικονομική ανάκαμψη των τελευταίων ετών, οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι ή αυξάνονται με αργούς ρυθμούς, ενώ το κόστος στέγασης συνεχίζει να αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματός του για ενοίκιο, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η επίδραση της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας

Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2009 είχε καταστροφικές συνέπειες στην αγορά εργασίας και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Παρά τη μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, η οικονομική αστάθεια εξακολουθεί να υφίσταται. Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της κρίσης περιόρισαν τις κοινωνικές παροχές, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην αντιμετώπιση του υψηλού κόστους στέγασης.

Οικογένειες και κοινωνικά στρώματα σε κίνδυνο

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη για οικογένειες με παιδιά, με το 26,3% των νοικοκυριών αυτών να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή του ενοικίου. Πολλοί Έλληνες αναγκάζονται να ζητούν βοήθεια από φίλους και συγγενείς ή να καταφεύγουν σε τραπεζικά δάνεια για να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Συγκριτικά δεδομένα με την Ευρώπη

Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στη δυσκολία πληρωμής ενοικίου. Στη Γαλλία, το ποσοστό των πολιτών που δυσκολεύονται είναι 24,1%, ενώ στην Ισπανία 17,2%. Αντίθετα, χώρες όπως η Ρουμανία και η Σλοβακία καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά (0,3% και 1,1% αντίστοιχα), λόγω των χαμηλότερων τιμών ακινήτων και της χαμηλότερης ζήτησης.

Αβεβαιότητα και έλλειψη προοπτικών

Παρά τις όποιες προσδοκίες, οι προοπτικές βελτίωσης της κατάστασης είναι περιορισμένες. Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων, σε συνδυασμό με τη χαμηλή αύξηση των μισθών και την περιορισμένη πρόσβαση σε στεγαστικά δάνεια, επιβαρύνουν τα νοικοκυριά. Η ανάγκη για την εφαρμογή πολιτικών που θα στοχεύουν στην ανακούφιση του πληθυσμού, όπως η ενίσχυση της κοινωνικής κατοικίας και τα προγράμματα επιδότησης ενοικίου, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η μεγαλύτερη κρίση στέγασης στην Ευρώπη

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη κρίση στέγασης στην Ευρώπη, με χιλιάδες νοικοκυριά να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις πληρωμές. Η κατάσταση αυτή απαιτεί συντονισμένη δράση και εφαρμογή μακροπρόθεσμων πολιτικών λύσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και θα τους παρέχουν ασφαλή και προσιτή στέγαση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ