Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Η πολιτική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό ήρθε κοντά στης Ελλάδας»


«Η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση» ως προς το μεταναστευτικό, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η πολιτική της Ευρώπης άλλαξε ως προς το μεταναστευτικό και ήρθε πολύ κοντά στης Ελλάδας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και συμπλήρωσε πως «δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι «όποιος δεν δικαιούται άσυλο στην Ευρώπη, πρέπει να επιστρέφει στη χώρα απ’ την οποία ήρθε». Συμπέρανε πως η Ευρώπη κινείται στις θέσεις της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέγοντας πως θα εξεταστούν τα όσα ανέφερε για την επιστροφή των μεταναστών στις χώρες τους.

«Έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις μας με την Τουρκία ως προς τα όσα αφορούν τους πρόσφυγες», είπε αμέσως μετά. «Η Ελλάδα κάνει επιστροφές προσφύγων, [..] είναι ένα μήνυμα προς αυτούς που δεν δικαιούνται να μπουν στην Ευρώπη, ώστε να επιστρέψουν πίσω. Αν μπεις παράνομα στην ΕΕ, πρέπει να γυρίσεις πίσω. Δεν είμαι αντίθετος απέναντι σε καμία καινοτόμα θέση. Όταν εμείς είπαμε ότι αναστέλλουμε την παροχή ασύλου, κάποιοι μας λοξοκοίταξαν. Τώρα το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ιταλία», είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε πως επιβεβαιώνεται ότι η Ευρώπη ασπάζεται τις απόψεις της Ελλάδας ως προς το μεταναστευτικό.

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνομιλεί με την Τουρκία για τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών, «ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε». Απάντησε παράλληλα σε όλους όσοι «θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες» λέγοντας πως «θα ήταν αυτοί που θα έβαζαν πρώτοι την ουρά στα σκέλια».

Σχετικά με τα ενεργειακά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας πως το ελληνικό αίτημα έγινε δεκτό από το ευρωπαϊκό συμβούλιο καθώς αποκαθιστά τις ανισότητες στις τιμές ενέργειες.

Περισσότερα σε λίγο…

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ