Νέα μείωση επιτοκίων – Πώς επηρεάζει την ελληνική οικονομία


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να προχωρήσει σε μια νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με ένα επιπλέον βήμα χαλάρωσης να προβλέπεται για το Δεκέμβριο του 2024. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο στοχεύει να φέρει το βασικό επιτόκιο στο 2% έως το 2025. Αυτή η στρατηγική συνδέεται με την πτώση του πληθωρισμού και τη στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ειδικά στην περίπτωση της Γερμανίας, που βρίσκεται σε ύφεση για δεύτερη χρονιά​.

Θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία

Η μείωση των επιτοκίων αναμένεται να ενισχύσει την ελληνική οικονομία με πολλούς τρόπους. Πρωταρχικά, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα ενθαρρύνει την ιδιωτική κατανάλωση, καθώς οι καταναλωτές θα έχουν περισσότερους πόρους λόγω της μειωμένης επιβάρυνσης από τα δάνεια. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις με ευνοϊκότερους όρους, ενισχύοντας τη βιομηχανική παραγωγή και τον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου​.

Η ελληνική οικονομία, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, θα επωφεληθεί από αυτές τις αλλαγές. Οι τομείς των επενδύσεων και της κατανάλωσης θα δουν σημαντική ανάπτυξη, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις από την ευρωπαϊκή οικονομική στασιμότητα αναμένεται να μετριαστούν​.

Οι κερδισμένοι

Οι δανειολήπτες, τόσο ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις, είναι από τους κύριους κερδισμένους. Οι δόσεις δανείων θα μειωθούν, ιδιαίτερα για εκείνους με μακροπρόθεσμα δάνεια, ενώ οι νέοι δανειολήπτες θα επωφεληθούν άμεσα από τα χαμηλότερα επιτόκια, επιτρέποντας τους ευνοϊκότερους όρους δανεισμού​.

Με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις να είναι αβέβαιες, η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να προσφέρει σταθερότητα στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας το πλαίσιο για βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της παραγωγικότητας στο μέλλον.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ