Paris-Brest: Το κλασικό γαλλικό επιδόρπιο με ιστορία


Το Paris-Brest είναι ένα από τα πιο εμβληματικά γαλλικά επιδόρπια, που δημιουργήθηκε το 1910 για να τιμήσει τον ποδηλατικό αγώνα μεταξύ Παρισιού και Μπρεστ. Αποτελείται από τραγανή pâte à choux (ζύμη για εκλέρ) που σχηματίζεται σε κύκλο και γεμίζεται με μια νόστιμη κρέμα πραλίνας, συχνά εμπλουτισμένη με καβουρδισμένα αμύγδαλα. Το σχήμα του θυμίζει τον τροχό του ποδηλάτου, και η γεύση του είναι απλώς μοναδική.

Υλικά:

Για τη ζύμη choux:

  • 125 ml νερό
  • 125 ml γάλα
  • 100 γρ βούτυρο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά

Για την κρέμα πραλίνας:

  • 500 ml γάλα
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 120 γρ ζάχαρη
  • 50 γρ αλεύρι
  • 50 γρ κορν φλάουρ
  • 200 γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 γρ πραλίνα φουντουκιού

Για τη διακόσμηση:

  • Ζάχαρη άχνη
  • Καβουρδισμένα φιλέ αμύγδαλα

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία της ζύμης choux:
    • Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το νερό, το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Βράστε το μείγμα και αποσύρετε από τη φωτιά.
    • Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε έντονα μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
    • Επαναφέρετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, και αφήστε τη να κρυώσει λίγο.
    • Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να έχετε μια λεία και γυαλιστερή ζύμη.
    • Με κορνέ, σχηματίστε έναν κύκλο ζύμης πάνω σε ταψί με λαδόκολλα.
  2. Ψήσιμο:
    • Ψήστε στους 180°C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
    • Αφήστε το να κρυώσει τελείως πριν το γεμίσετε.
  3. Κρέμα πραλίνας:
    • Ζεστάνετε το γάλα σε κατσαρόλα.
    • Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε το αλεύρι και το κορν φλάουρ και συνεχίστε το χτύπημα.
    • Ρίξτε σταδιακά το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς.
    • Επαναφέρετε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.
    • Αφήστε την κρέμα να κρυώσει και προσθέστε το βούτυρο και την πραλίνα, χτυπώντας μέχρι να γίνει απαλή.
  4. Συναρμολόγηση:
    • Κόψτε τον κύκλο της ζύμης choux στη μέση οριζόντια.
    • Γεμίστε με την κρέμα πραλίνας και τοποθετήστε το επάνω μέρος.
    • Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Και voilà! Έχετε το τέλειο Paris-Brest για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ