Το Paris-Brest είναι ένα από τα πιο εμβληματικά γαλλικά επιδόρπια, που δημιουργήθηκε το 1910 για να τιμήσει τον ποδηλατικό αγώνα μεταξύ Παρισιού και Μπρεστ. Αποτελείται από τραγανή pâte à choux (ζύμη για εκλέρ) που σχηματίζεται σε κύκλο και γεμίζεται με μια νόστιμη κρέμα πραλίνας, συχνά εμπλουτισμένη με καβουρδισμένα αμύγδαλα. Το σχήμα του θυμίζει τον τροχό του ποδηλάτου, και η γεύση του είναι απλώς μοναδική.
Υλικά:
Για τη ζύμη choux:
- 125 ml νερό
- 125 ml γάλα
- 100 γρ βούτυρο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 αυγά
Για την κρέμα πραλίνας:
- 500 ml γάλα
- 6 κρόκοι αυγών
- 120 γρ ζάχαρη
- 50 γρ αλεύρι
- 50 γρ κορν φλάουρ
- 200 γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ πραλίνα φουντουκιού
Για τη διακόσμηση:
- Ζάχαρη άχνη
- Καβουρδισμένα φιλέ αμύγδαλα
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία της ζύμης choux:
- Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το νερό, το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Βράστε το μείγμα και αποσύρετε από τη φωτιά.
- Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε έντονα μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Επαναφέρετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, και αφήστε τη να κρυώσει λίγο.
- Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να έχετε μια λεία και γυαλιστερή ζύμη.
- Με κορνέ, σχηματίστε έναν κύκλο ζύμης πάνω σε ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήσιμο:
- Ψήστε στους 180°C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
- Αφήστε το να κρυώσει τελείως πριν το γεμίσετε.
- Κρέμα πραλίνας:
- Ζεστάνετε το γάλα σε κατσαρόλα.
- Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε το αλεύρι και το κορν φλάουρ και συνεχίστε το χτύπημα.
- Ρίξτε σταδιακά το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Επαναφέρετε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.
- Αφήστε την κρέμα να κρυώσει και προσθέστε το βούτυρο και την πραλίνα, χτυπώντας μέχρι να γίνει απαλή.
- Συναρμολόγηση:
- Κόψτε τον κύκλο της ζύμης choux στη μέση οριζόντια.
- Γεμίστε με την κρέμα πραλίνας και τοποθετήστε το επάνω μέρος.
- Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Και voilà! Έχετε το τέλειο Paris-Brest για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.