Η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια, με κορυφαίους σεισμολόγους, όπως ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, να εκτιμούν ότι ο σεισμός είναι αναπόφευκτος. Ο κος. Λέκκας τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας επιστήμονας στον κόσμο που να μην περιμένει ένα σημαντικό σεισμικό γεγονός στην περιοχή, αναδεικνύοντας την αναμονή αυτή ως παγκόσμια κοινή άποψη.
Η δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανατολίας
Η περιοχή της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει ισχυρούς σεισμούς σε άλλες περιοχές, όπως στην Αντιόχεια και το Καχραμάνμαράς. Μετά τον πρόσφατο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, ακολούθησαν πάνω από 100 μετασεισμικές δονήσεις. Ο Ευθύμης Λέκκας εξήγησε ότι το τμήμα του ρήγματος που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότητα για έναν ισχυρό σεισμό στην περιοχή είναι μεγάλη και μπορεί να φτάσει έως και τα 8 Ρίχτερ.
Όταν ενεργοποιηθεί το ρήγμα, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές. Η Κωνσταντινούπολη, με πυκνή δόμηση και πληθώρα ιστορικών μνημείων, όπως η Αγιά Σοφιά, θα αντιμετωπίσει τεράστιες καταστροφές. Υπολογίζεται ότι ένας σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ μπορεί να καταστρέψει περίπου 100.000 κτίρια, ενώ η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του ρήγματος μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο την ένταση του σεισμού.
Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα
Παρά την εγγύτητα της Τουρκίας στην Ελλάδα, ο Λέκκας ήταν σαφής πως οι σεισμοί στην Τουρκία δεν επηρεάζουν τον ελληνικό χώρο, καθώς οι δύο χώρες δεν μοιράζονται το ίδιο γεωτεκτονικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που η Τουρκία είναι σεισμογενής, η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο από αυτές τις δονήσεις.