Σεισμική έξαρση: «Καμπανάκι» για την Ελλάδα από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο


Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος προειδοποιεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση προετοιμασίας για την επόμενη σεισμική έξαρση, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο σεισμικής ύφεσης που ξεκίνησε το 2021. Ο έγκριτος σεισμολόγος τονίζει ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια νέα σειρά σεισμών, δεδομένου ότι το γεωδυναμικό σύστημα της χώρας ακολουθεί έναν φυσικό κύκλο εναλλαγής μεταξύ περιόδων ηρεμίας και εξάρσεων.

Οι περιοχές με υψηλή σεισμικότητα

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει συγκεκριμένες περιοχές που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες για σεισμούς, όπως το Ιόνιο (το τρίγωνο Λευκάδα-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά), ο Κορινθιακός κόλπος και τα Δωδεκάνησα, καθώς βρίσκονται πάνω σε ενεργά ρήγματα. Σημαντικά ρήγματα, όπως των Αλκυονίδων και του Αιγίου, αυξάνουν τον κίνδυνο για ισχυρές σεισμικές δονήσεις.

Η σημασία της πρόληψης

Εκτός από την επιστημονική πρόβλεψη, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης και της προετοιμασίας. Προτείνει συστηματικούς προσεισμικούς ελέγχους των κτιρίων, αυστηρή τήρηση των αντισεισμικών κανονισμών και ευρεία ενημέρωση του κοινού για τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση σεισμού. Οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια, όμως η καλύτερη άμυνα είναι η σωστή προετοιμασία.



 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ