Γιατί κιτρινίζουν τα λευκά ρούχα στις μασχάλες;


Γιατί κιτρινίζουν τα λευκά ρούχα στις μασχάλες; Ήταν ωραίο, κατάλευκο και αστραφτερό, αλλά όχι πια. Τι κάνουμε τώρα;

Το βαμβακερό σου πουκάμισο κιτρίνισε στις μασχάλες και δεν είναι πια εμφανίσιμο. Τι κάνεις;

Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτό που δημιουργεί το κιτρίνισμα, ώστε να το αποφύγεις στα καινούργια σου ρούχα. Και δεύτερον, να βρεις έναν τρόπο να διορθώσεις τη ζημιά σε αυτά που έχουν ήδη κιτρινίσει.

Ένα κοκτέιλ χημικών πίσω από τους κίτρινους λεκέδες

Ο πραγματικός ένοχος πίσω από τους κίτρινους λεκέδες στις μασχάλες ενός λευκού ρούχου δεν είναι μόνο ο ιδρώτας σου. Είναι μια χημική αντίδραση μεταξύ των πρωτεϊνών στον ιδρώτα σου, του βαμβακιού στο ρούχο και των αλάτων αλουμινίου στο ανθιδρωτικό ή αποσμητικό σου.

Ναι, σημαντικό ρόλο σ΄αυτό παίζει και το αποσμητικό, που – υποτίθεται – ότι το χρησιμοποιούμε για να έχουμε πάντα στεγνές και μυρωδάτες μασχάλες. Επίσης αυτό το χημικό κοκτέιλ ευθύνεται και για την άγρια υφή που αποκτά το ρούχο στο συγκεκριμένο σημείο.

Γιατί κιτρινίζουν τα λευκά ρούχα στις μασχάλες;

Πώς θα τους αποφύγεις

Για να αποφύγεις το κιτρίνισμα στις μασχάλες, μην καταφύγεις στη χρήση μεγαλύτερης ποσότητας αποσμητικού. Αντίθετα, δοκίμασε ένα άλλο προϊόν με λιγότερα άλατα αλουμινίου στη σύνθεσή του. Να ξέρεις όμως ότι ενδέχεται οι μασχάλες σου να είναι πιο υγρές και αυτό το σημείο να φαίνεται μουσκεμένο. Αλλά, πάντως, δεν θα έχει κίτρινο λεκέ!

Πώς θα τους καθαρίσεις

Η πιο απλή λύση στο πρόβλημα περιλαμβάνει νερό και αλάτι. Ο τρόπος είναι να διαλύσεις τέσσερις κουταλιές της σούπας αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό, φυσικό) σε ένα λίτρο ζεστό νερό. Ανακατεύεις καλά το μείγμα, βουτάς ένα μαλακό σφουγγάρι στο διάλυμα και τρίβεις το λερωμένο σημείο του ρούχου μέχρι να φύγει ο λεκές.

Αν το αποτέλεσμα δεν σε ικανοποιήσει, υπάρχουν και άλλες φυσικές λύσεις:

Αν ο λεκές είναι φρέσκος, διάλυσε τον χυμό ενός λεμονιού σε 1/4 φλιτζανιού νερό και ανακάτεψε καλά. Στη συνέχεια άπλωσε το διάλυμα στο λερωμένο σημείο κι άφησέ το να δράσει για μία ώρα. Μετά πλένεις το ρούχο κανονικά.

Εναλλακτικά, δοκίμασε μαγειρική σόδα, λευκό ξίδι ή οξυζενέ. Τα αραιώνεις σε χλιαρό νερό και μουλιάζεις το ρούχο.

Όποια εκδοχή και αν διαλέξεις, για κάθε ενδεχόμενο δοκίμασε πρώτα να εφαρμόσεις το διάλυμα σε μια μικρή άκρη του υφάσματος.

Όχι με χλωρίνη

Σε καμία περίπτωση μην δοκιμάσεις χλωρίνη, γιατί απλώς θα κάνει ακόμα πιο κίτρινους τους ήδη υπάρχοντες λεκέδες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ