Η κυρία του Οίκου: Ανακάλυψαν σφραγισμένη σαρκοφάγο 4000 ετών


Η κυρία του Οίκου: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σφραγισμένη σαρκοφάγο 4000 ετών στην Αίγυπτο με εκατοντάδες ιερογλυφικά

Μια πρόσφατη ανακάλυψη δύο εξαιρετικά λεπτομερών σαρκοφάγων, η μία σφραγισμένη μέσα στην άλλη, έγινε πρόσφατα στην αρχαία γη του Asyut, που χρονολογείται στον 19ο αιώνα π.Χ., στις παλαιότερες ημέρες του Μέσου Βασιλείου.

Μέσα ήταν ενταφιασμένη η Ίντι, η κόρη ενός τοπικού κυβερνήτη. Πάνω τους ήταν χαραγμένο το επίθετο «Κυρία του Οίκου», μαζί με εκατοντάδες ιερογλυφικά που την καθοδηγούσαν πώς να ταξιδέψει στον επόμενο κόσμο.

Τα φέρετρα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών καθαρισμού μέσα στον τάφο του κυβερνήτη του Asyut Djefaihapi, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος μη βασιλικός τάφος στην Αίγυπτο εκείνη την εποχή, υποδεικνύοντας ότι ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηγεμόνες οποιασδήποτε περιοχής στην αρχαία Αίγυπτο.

Ο ταφικός θάλαμος του Ίντι βρισκόταν περίπου 50 πόδια κάτω από το έδαφος, αλλά ακόμα κι έτσι, λεηλατήθηκε από ληστές τάφων πριν από πολύ καιρό. Ευτυχώς, δεν μπόρεσαν να σηκώσουν τις σαρκοφάγους που είναι ίσως τα πιο σημαντικά και σχετικά αντικείμενα για τους επιστήμονες σήμερα.

Οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υπολειμμάτων του κρανίου και των οστών της γυναίκας έδειξαν ότι πέθανε σε νεαρή ηλικία πριν από τα 40 της και υπέφερε από συγγενές ελάττωμα στο πόδι, ανέφερε ανακοίνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την Joann Fletcher, μια αρχαιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που δεν συμμετείχε στην ανασκαφή, το Μέσο Βασίλειο είναι μια από τις λιγότερο κατανοητές περιόδους της αιγυπτιακής ιστορίας, που βρίσκεται ανάμεσα στους κατασκευαστές των πυραμίδων του Παλαιού Βασιλείου και στους πολύ καλύτερους- τεκμηριώθηκε το Νέο Βασίλειο, με μερικές από τις πιο διάσημες ιθαγενείς μορφές του πολιτισμού, όπως ο Τουταγχαμών και ο Ραμσής Β’.

Η ανακάλυψη του Idi θα βοηθήσει στην ενημέρωση των Αιγυπτολόγων για τους τρόπους και τα έθιμα των οικογενειακών ταφών κατά τη διάρκεια αυτής της επισκιασμένης περιόδου της ιστορίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ