Νέα ανατρεπτική μελέτη: Το περπάτημα με σύντομες στάσεις καίει περισσότερες θερμίδες


Το περπάτημα με διακοπές ενδέχεται να είναι πιο αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων από το συνεχές βάδισμα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Αντί να διατηρούμε σταθερό ρυθμό, το να κάνουμε σύντομες παύσεις μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

Περισσότερες θερμίδες με κάθε εκκίνηση

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά την εκκίνηση του περπατήματος καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τη συνέχιση του περπατήματος σε σταθερή ταχύτητα. Αυτή η αύξηση στην κατανάλωση οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο για να ξεκινήσει την κίνηση, γεγονός που μεταφράζεται σε μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις.

Σύντομοι περίπατοι, μεγαλύτερη κατανάλωση οξυγόνου

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σύντομες περίοδοι περπατήματος, διάρκειας 10 έως 30 δευτερολέπτων, οδηγούν σε αύξηση της κατανάλωσης οξυγόνου κατά 20% έως 60% σε σχέση με συνεχόμενους περιπάτους της ίδιας απόστασης. Αυτές οι πληροφορίες βασίζονται σε μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε εθελοντές με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, όπως stepper και διάδρομος, και σε διαφορετικές ταχύτητες και διαστήματα χρόνου​.

Οφέλη για ειδικές ομάδες ατόμων

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, όπως οι ηλικιωμένοι και οι παχύσαρκοι. Οι σύντομες εκρήξεις βάδισης με παύσεις μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα άσκησης αποκατάστασης, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Ειδικά για άτομα που δεν μπορούν να διατηρήσουν τη φυσική δραστηριότητα για μεγάλες περιόδους, αυτές οι τεχνικές μπορούν να συμβάλλουν στην κατανάλωση ενέργειας​.

Με λίγα λόγια, το περπάτημα με μικρές διακοπές μπορεί να αυξήσει την καύση θερμίδων, κάτι που προσφέρει νέες δυνατότητες στην ανάπτυξη προγραμμάτων άσκησης για διαφορετικές ομάδες ατόμων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ